Gemeente De Bilt


18-08-2011

ProRail en NS Poort hebben afspraken gemaakt over de aankoop van alle gronden die nodig zijn voor het bouwen van de onderdoorgangen, de fietsenstallingen en de aansluiting met omliggende wegen in het stationsgebied van Bilthoven. De gemeente voerde ook gesprekken met NS Poort over de grond die nodig is voor het ontwikkelen van vastgoed in de buurt van het station. Die gesprekken zijn gestaakt wegens verschil in inzicht over de hoogte van de grondprijs. De bebouwing van de zogenoemde `driehoek' en het noordelijke poortgebouw kan daardoor iets verschuiven in de tijd.

Nu de grond voor de infrastructurele werken is verworven en het bestemmingsplan is vastgesteld, komt de aanpak van het stationsgebied snel dichterbij. ProRail is op dit moment drukdoende met de aanbestedingsprocedure voor het aantrekken van een aannemer. Zodra bekend is welke aannemer het project gaat uitvoeren, kan het werk van start gaan. NS Poort geeft de aannemer volledige medewerking bij het gebruik van haar gronden. Volgens de huidige planning begint de aannemer in maart met het werk aan de bovenleidingen. Het bouwen van de onderdoorgang voor snelverkeer start in het voorjaar van 2012.

Vastgoed

De grond waarover geen overeenstemming werd bereikt is bestemd voor het ontwikkelen van woningen, winkels met daaronder parkeervoorzieningen. Ongeveer de helft van de gronden in de driehoek is of wordt gemeentelijk eigendom. De gemeente en NS poort verschillen van inzicht over de waarde van de gronden en hebben besloten de gesprekken hierover voorlopig te staken.

NS Poort kan als zij dat wil de gronden zelf ontwikkelen of de grond aan een andere ontwikkelaar verkopen. Het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan voor dit gebied blijft het kader voor bebouwing. Ook het beeldkwaliteitsplan blijft van kracht. Het toegestane bouwvolume en de bouwhoogte in het gebied verandert dus niet. Wel is de gemeente in dat geval zelf minder actief betrokken bij de ontwikkeling. De bouw van de driehoek en het noordelijk poortgebouw staat nu gepland voor de periode na 2015, als de onderdoorgangen gereed zijn.

Bilthoven Bouwt In de periode 2011-2018 wordt het centrum van Bilthoven gemoderniseerd en wordt het spoor op twee plaatsen ondertunneld. Dat is nodig om de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in en rond het centrum te verbeteren. Er is behoefte aan meer winkels en voorzieningen, de bereikbaarheid moet worden verbeterd en de kwaliteit van de openbare ruimte heeft een impuls nodig. De modernisering - gerealiseerd in opdracht van gemeente De Bilt, ProRail en projectontwikkelaar Synchroon - wordt uitgevoerd onder de noemer Bilthoven Bouwt.
Het gelijknamige informatiecentrum aan de Julianalaan 8 is geopend op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Ook op www.bilthovenbouwt.nl treft u actuele informatie aan.