Amnesty International


Op 19, 20 en 21 augustus vindt in Biddinghuizen het Lowlands festival plaats. Naast een divers programma met theater, muziek, dans en film is Amnesty International aanwezig met een Chinees internetcafé. Er wordt actie gevoerd voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger, schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Liu Xiaobo. Hij werd, eind december 2009, na een oneerlijk proces, tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege "aansporing tot ondermijning van de staat".

Een belangrijke aanleiding om juist nu actie te voeren voor de vrijheid van meningsuiting en op te komen voor schrijvers die in de problemen komen in China, is de International Book Fair in Beijing. Deze beurs vindt plaats van 31 augustus tot 4 september 2011. Nederland is gastland, wat betekent dat er veel aandacht zal zijn voor de Nederlandse literatuur en schrijvers. Een goede reden om in de maanden voorafgaande aan de beurs Nederlandse schrijvers en het publiek te informeren en in actie te laten komen voor vrijheid van meningsuiting in China in het algemeen en voor de vrijlating van Liu Xiaobo in het bijzonder.

Chinees Internetcafé
In een Chinees internetcafé op het festivalterrein kunnen bezoekers tijdens Lowlands ervaren hoe censuur in de praktijk werkt. Amnesty International biedt een inkijk in het leven van Chinezen die dagelijks beperkt worden in hun vrijheid van meningsuiting. Daarnaast kunnen festivalbezoekers een petitie ondertekenen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Liu Xiaobo.

"China: literatuur in een dictatuur"
Op de laatste dag van Lowlands, 21 augustus, vindt vanaf 13:15 op het festival terrein in de Tïtty Twïster tent als onderdeel van het literatuurprogramma een gesprek plaats over de beperkingen waarmee Chinese schrijvers dagelijks worden geconfronteerd. Het gesprek staat onder leiding van Garrie van Pinxteren (China-correspondent NOS). Abdelkader Benali, Marion Bloem, Alexis de Roode en Xiao Qiao (Chinese schrijfster in ballingschap) nemen deel aan het gesprek over Chinese literatuur en de Nederlandse steun voor het vrije woord in China.

Achtergrond
De mensenrechtenbeweging in China groeit. Meer dan ooit durven mensen zich openlijk uit te spreken en op te komen voor hun rechten. Ook China's populairste auteurs schrijven volop over de ontwikkelingen in hun samenleving. Maar er zijn duidelijke grenzen. Dit werd de afgelopen maanden eens te meer duidelijk. Meer dan honderd activisten zijn sinds 19 februari gevangen genomen of op andere manieren bestraft voor hun kritiek op de Chinese autoriteiten.

Eén van de bekendste slachtoffers van de grens die de overheid stelt aan vrijheid van meningsuiting is Liu Xiaobo, de schrijver-filosoof die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hij zit een straf van elf jaar uit voor zijn betrokkenheid bij het opstellen van Charta08, een manifest voor een zodanige hervorming van de grondwet dat mensenrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd. Liu's familie ligt sinds de toekenning van de Nobelprijs ernstig onder vuur. Zo liet Liu's echtgenote, kunstenares en dichteres, Liu Xia in februari weten: 'Ik kan niet naar buiten. Mijn hele familie wordt in gijzeling gehouden'. Liu Xia staat sinds oktober 2010 onder illegaal huisarrest.