Rijksoverheid

> Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk DLZ/U-3013350 Bijlage(n) Uw brief 9 juli 2010 Correspondentie uitsluitend richten aan het retouradres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze brief.

Datum Betreft

19 augustus 2011 Vragen van het lid Dille (PVV) over het bericht van een groepsverkrachting door bewoners van een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten

Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dille (PVV) over het bericht van een groepsverkrachting door bewoners van een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten (2010Z10771). Mijn ambtsvoorganger en ik hebben hangende de uitkomsten van het politie-onderzoek ter zake in een eerder stadium uitstel van beantwoording aangevraagd. Hoogachtend, de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Mw. Drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Pagina 1 van 4

Vragen van het lid Dille (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht van een groepsverkrachting door bewoners van een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten. (2010Z10771)

Kenmerk DLZ/U-3013350

1 Bent u bekend met het bericht "Bewoners instelling verkrachten meisje"? 1) 1 Ja. Ik realiseer mij dat het incident reeds meer dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden. De reden dat ik nu pas inhoudelijk reageer is dat er zowel een onderzoek door het OM als door de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de orde was. De inspectie heeft gewacht met het afronden van haar onderzoek tot het politieonderzoek was beëindigd. Dit om te voorkómen met haar vragen het onderzoek van het OM in de wielen te rijden. De inspectie heeft mij onlangs over de uitkomsten van haar onderzoek geïnformeerd.

2 Deelt u de mening dat zoiets nooit mag plaatsvinden binnen een zorginstelling? 2 Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt in onze samenleving -en dus ook binnen zorginstellingen­ niet geaccepteerd. Helaas komen dergelijke incidenten toch voor in onze maatschappij, ook binnen zorginstellingen. Van zorgaanbieders worden extra inspanningen verwacht om veilige woon- en leefomstandigheden te bieden, onder andere door uitvoering van beleid dat gericht is op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

3 Deelt u voorts de mening dat het toezicht binnen en op deze zorginstelling dus duidelijk tekort schiet? 3 Nee. Ik licht dit toe. Het interne toezicht wordt primair uitgeoefend door de Raad van Toezicht van Cordaan. Hierover wordt in het jaardocument 2009 verantwoording afgelegd. De Raad van Toezicht heeft een Auditcommissies Zorg en een Auditcommissie Financiën. In 2009 is een evaluatie uitgevoerd en is de werkwijze verder geprofessionaliseerd. De positie van de Auditcommissie Zorg is inhoudelijk versterkt. Er is in het bijzonder aandacht besteed aan de ontwikkelingen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Bovendien is een kwaliteitsraad met externe deskundigen ingesteld. Daarnaast heeft Cordaan een intern systeem van visitatie. Het visitatieteam heeft in 2009 vijf locaties voor mensen met een verstandelijke beperking bezocht. De teamleden hebben 44 cliënten, begeleiders en verwanten op de domeinen van kwaliteit van bestaan bevraagd, zij proeven de sfeer en eten mee. In het verslag van het bezoek worden verbeterpunten vastgelegd. In het kwaliteitsjaarverslag 2009 legt Cordaan verantwoording af van de verbeterpunten en resultaten op de 8 onderdelen van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.

Pagina 2 van 4

Kenmerk DLZ/U-3013350

In 2009 en in de eerste helft van 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op twee manieren toezicht gehouden op de sector Verstandelijk Gehandicaptenzorg van Cordaan. In de eerste plaats is er in het kader van thematisch toezicht tweemaal een aangekondigd bezoek gebracht. Daarnaast heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het kader van incidententoezicht een onaangekondigd bezoek aan de instelling afgelegd. Op grond van deze informatie ben ik niet van mening dat het toezicht binnen en op deze zorginstelling tekort schiet.

4 Op wat voor wijze gaat u de betrokkenen benaderen en wat zijn de gevolgen? 4 Cordaan heeft dit incident zelf gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Gelet op de complexiteit van het incident en de mogelijke strafrechtelijke implicaties voor de verdachten, waaronder twee cliënten van Cordaan, is voorrang gegeven aan een ongehinderde uitvoering van het politie-onderzoek. Conform de Leidraad Meldingen heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan Cordaan gevraagd een onderzoek naar dit incident te doen. Dit onderzoek zal geruime tijd in beslag nemen. Ondertussen zal Cordaan de inspectie periodiek een voortgangsrapportage doen toekomen. De inspectie heeft vastgesteld dat Cordaan zich in de eerste voortgangsrapportage in voldoende mate heeft verantwoord over de geleverde zorg en begeleiding aan de direct en indirect betrokken cliënten, cliëntvertegenwoordigers en medewerkers. Bovendien heeft Cordaan inzicht gegeven in de maatregelen die tot nu toe zijn genomen. In de rapportage zijn de resultaten nog niet zichtbaar gemaakt, dat zal wel in de volgende voortgangsrapportage gebeuren.