Ingezonden persbericht


Persbericht

Mubende Protest Actie voor de ambassade van Oeganda in Brussel

10 jaar "Coffee to go" - FIAN België en Nederland eisen een â¤<â¤<einde aan straffeloosheid.

Brussel, 19 augustus 2011. FIAN Nederland en FIAN Belgie hebben vanmorgen geprotesteerd in de 'Coffee to go' actie voor de ambassade van Oeganda in Brussel. Het doel van deze actie is om een â¤<â¤<einde te eisen aan 10 jaar van straffeloosheid en onrecht. Bovendien strijdt FIAN voor eerlijke compensatie en effectieve oplossingen voor degenen die van hun land zijn ontzet door het Oegandese leger ten behoeve van een koffieplantage voor het Duitse bedrijf Neumann Kaffee Gruppe. Secties van FIAN - Foodfirst Information and Action Networkk - hebben vandaag in heel Europa symbolische acties uitgevoerd.

Op 21 augustus 2001 heeft het Oegandese leger in het Mubende district honderden gezinnen met geweld van hun land verdreven. Dit land is vervolgens verhuurd aan de Coffee Plantation Ltd Kaweri, een dochteronderneming van de Neumann Kaffee Gruppe. Tien jaar later hebben de verdrevenen nog steeds geen compensatie ontvangen voor het verlies van hun land en hun eigendommen, of voor de geleden ontberingen na hun uitzetting. De gerechtelijke procedure die de slachtoffers in 2002 zijn begonnen tegen de Oegandese regering en de Kaweri Coffee Plantation Ltd zijn sindsdien voortdurend uitgesteld.

Verschillende leden en sympathisanten van FIAN België en FIAN Nederland zijn vanmorgen bijeengekomen voor de Oegandese ambassade in Brussel. Om haar eisen duidelijk te maken heeft FIAN "Coffee to go" uitgedeeld onder ambassade medewerkers en voorbijgangers. Bovendien zijn de tien jaar van straffeloosheid succesvol uitgebeeld in een zichtbaarheidsactie.

FIAN betreurt dat de Oegandese ambassadeur weigerde om de petitie van FIAN aan te nemen. De vertegenwoordigers van FIAN hebben de petitie echter kunnen overhandigen aan de administratieve vertegenwoordiger van de ambassadeur. Deze brief is gericht aan de opperrechter verantwoordelijk voor de Mubende rechtszaak en herinnert aan de nationale en internationale verplichtingen van Oeganda om de mensenrechten en in het bijzonder het recht op voedsel te respecteren.

Tien jaar zijn verstreken sinds de ontzetting plaats vond - 10 jaar van onrecht, 10 jaar van straffeloosheid. FIAN eist â¤<â¤<om een â¤<â¤<einde te maken aan de straffeloosheid en stelt de Oegandese regering en de "Neumann Kaffee Gruppe" verantwoordelijk voor de schending van het recht op voedsel.

Deze zaak is een goede illustratie van landroof en onlosmakelijk verbonden met de schending van de internationale mensenrechten. Actuele informatie geeft aan dat lokale gemeenschappen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika in ongekende hoeveelheden onrechtmatig van hun land worden ontzet. Dit land is vaak hun enige bron van voedsel. Rapporten geven aan, dat in de afgelopen jaren tenminste 50 miljoen hectare vruchtbaar land - genoeg om 50 miljoen gezinnen te voeden - ontnomen is uit dee handen van de boeren en overgedragen aan grote bedrijven.