Socialistische Partij

Gemeente moet Kwakoe vanaf 2012 organiseren

19-08-2011 * De SP wil dat het Kwakoe-festival volgend jaar terugkeert, maar dan als stedelijk festival. SP-fractievoorzitter Ivens: "Heel Amsterdam vindt het jammer dat Kwakoe dit jaar niet doorgaat, laat de stad dan voor de komende jaren de verantwoordelijkheid nemen. Zuidoost heeft al jaren moeite met de organisatie, met de afgelasting dit jaar als triest dieptepunt. De centrale stad is waarschijnlijk iets zakelijker en kan Kwakoe 2012 prima organiseren."
Laurens Ivens
Kwakoe is al jarenlang een groot succes. Op dit multiculturele evenement komen jaarlijks zo'n 350.000 bezoekers af. Alleen financieel en organisatorisch blijft het een zorgenkindje. Zo worden al jaren niet alle rekeningen betaald. Ivens: "Kwakoe trekt mensen uit heel Nederland, Duitsland en België, en is goed voor het imago van de stad. Maar het stadsdeel weet zich duidelijk geen raad met zon groot festival. Laat de centrale stad haar dan een handje helpen door de organisatie hiervan over te nemen. De gemeente ondersteunt al wel allerlei evenementen zoals de Gay Pride, intocht van de Sint, het nieuwjaarsfeest en de marathon. Dat kan ze met Kwakoe ook. En natuurlijk blijft het Kwakoe festival gewoon in Zuidoost want evenementen van de centrale stad hoeven echt niet alleen in het centrum plaats te vinden."

Dit jaar ging het festival niet door vanwege slechte financiële resultaten in de voorgaande jaren en het wantrouwen dat hierdoor is ontstaan. De SP hoopt dat deze problemen zich niet meer zullen voordoen als het festival vanuit de gemeente wordt georganiseerd. Ivens: "De gemeente neemt de regie in handen en kan zo ook de financiële afhandeling in de gaten houden. Bovendien kan de gemeente zakelijker handelen, omdat er minder banden tussen de organisatoren en de gemeente bestaan dan met het stadsdeel. Zo hebben wij goede hoop op een gezonde doorstart van dit mooie evenement." De SP heeft PvdA-wethouder Gehrels gevraagd om dit initiatief op te pakken. Bovendien gaat de partij op zaterdag 20 augustus in gesprek met bewoners uit Zuidoost om hen te vragen het initiatief te steunen met handtekeningen. Steunbetuigingen zijn welkom op amsterdam.sp.nl/kwakoe.