Socialistische Partij

SP Amsterdam

Stop bemoeienis Zuidoost met nieuwe Hindoetempel

19-08-2011 * De SP vindt dat het bestuur van Zuidoost onmiddellijk moet stoppen met het dwarsbomen van plannen van de Hindoe-gemeenschap om een nieuwe tempel, een zogenoemde mandir, in te richten in het stadsdeel. Volgens SP-fractievoorzitter in de gemeenteraad Laurens Ivens is hier de scheiding van kerk en staat in het geding: het stadsdeel lijkt een geloofsgemeenschap actief tegen te werken.
In 2010 liet het stadsdeel de oude mandir in Zuidoost ontruimen en slopen. Inmiddels is gebleken dat daar geen urgente reden toe bestond, want het terrein waar de tempel stond, ligt nog steeds braak. In maart dit jaar gaf het stadsdeel een commissie opdracht te onderzoeken of er op korte termijn een door de verschillende groepen Hindoes gemeenschappelijk te gebruiken mandir in Amsterdam-Zuidoost zou kunnen worden gebouwd. De commissie adviseerde onder meer dat het stadsdeel het gebruik en beheer van de mandir aan de betrokken Hindoe-gemeenschappen over moet laten. Hoewel de Hindoe-gemeenschappen samenwerken, weigert het stadsdeel hun toestemming te geven zelfstandig een ruimte te huren die zij kunnen gebruiken als Mandir. Voor de langere termijn wil het stadsdeel bovendien afdwingen dat de Hindoe-gemeenschappen samen gaan werken met kindercentrum Kidz & Friends.

Laurens Ivens
"Het stadsdeel heeft de oude tempel zonder reden laten slopen en bemoeit zich nu nadrukkelijk met de plannen voor een nieuwe. Dat deugt niet, het stadsdeel moet vergunningen afgeven en heeft zich verder niet te mengen in dit soort aangelegenheden", zegt Ivens. In het licht van de steeds terugkerende discussie over de scheiding van kerk en staat in de Amsterdamse gemeenteraad, heeft de SP vragen over de kwestie gesteld aan burgemeester Van der Laan. "Er wordt vaak protest aangetekend tegen het ongeoorloofd verlenen van steun aan kerken en moskeeën in deze stad. Maar hier wordt ongeoorloofd veel verzet geboden door het stadsdeel tegen een religieuze stroming. Volgens ons zitten de Hindoes niemand in de weg, dus laat ze gewoon langs de geijkte weg hun mandir inrichten."