Ingezonden persbericht


2500e FSC-certificaat uitgereikt

Waardhuizen, 19-08-2011 - Het 2500e Nederlandse FSC-certificaat is vandaag uitgereikt aan Pruyssen Daken en Gevels. Steeds meer opdrachtgevers werken uitsluitend met bouwbedrijven die zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen van de Forest Stewardship Council. Mede hierdoor is het aantal gecertificeerde bedrijven de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Deze groei is gekoppeld aan een toenemende vraag naar hout en papier uit verantwoord beheerde bossen . En dat is goed nieuws voor de vele mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Absolute noodzaak voor goede controle
"Het aantal gecertificeerde bedrijven in Nederland is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. In november 2009, tijdens ons 10-jarig jubileum, werd nog het 1000e certificaat uitgereikt," vertelt Bert van Veldhuizen, directeur van FSC Nederland. "Uit onze eigen ervaringen en uit onderzoeken van Milieudefensie en WNF blijkt dat werken met gecertificeerde aannemers absoluut noodzakelijk is voor een goede controle op gebruik van FSC-hout. Met ruim 550 FSC-gecertificeerde aannemers zijn we op de goede weg, maar we zullen het belang van bedrijfscertificering met nadruk bij opdrachtgevers onder de aandacht blijven brengen."

Marktwerking
Het is geen toeval dat het 2500e certificaat is uitgereikt aan een bouwbedrijf. Voor Pruyssen Daken en Gevels, een specialist op het gebied van vlakke gevelbekleding, was FSC-certificering niet meer dan logisch. "Door ons te laten certificeren willen wij ook bijdragen aan verantwoorde bosbouw," aldus directeur Wilco Pruyssen. "Daarnaast willen wij kunnen voldoen aan de toenemende vraag vanuit de markt voor een FSC-gecertificeerde achterconstructie voor onze gevelbeplating en dakbedekking."

Volgen van producten door de handelsketen
Alle bedrijven in de handelsketens van hout en papier die FSC-producten willen verkopen, moeten zich door een onafhankelijke certificeerder laten certificeren. Gecertificeerde bedrijven moeten zich aan bepaalde richtlijnen houden, zoals het scheiden van FSC en non-FSC materiaal, waardoor het mogelijk wordt om producten door de keten te volgen. Wanneer een bedrijf niet gecertificeerd is vervalt de FSC-status van het product, waardoor bijvoorbeeld een niet-gecertificeerd bouwbedrijf geen FSC-project op kan leveren.

Onder de 2500 individuele Nederlandse FSC-certificaten vallen naast 1169 Chain of Custody certificaten ook multi-site certificaten (voor grote bedrijven met meerde vestigingen), groepscertificaten (voor kleine bedrijven) en Forest Management certificaten voor Nederlandse bosbeheerders. Wereldwijd zijn ruim 21.000 Chain of Custody certificaten uitgereikt.



Ingezonden persbericht