Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

PERSBERICHT

Nederlandse wielrensters maatstaf voor wereldtop

Nieuwegein, 19 augustus 2011 - Het Nederlandse vrouwenwielrennen staat op mondiaal niveau voor een erg hoge standaard. Dit jaar lijkt er geen maat te zitten op de oranjeformatie. In het voorjaar haalden 6 rensters een nominatie voor de Olympische Spelen en tijdens in de wereldbeker in Vargarda, Zweden op 31 juli voegden nog 3 rensters zich bij de genomineerden. Dit betekent dat op dit moment een recordaantal van 9 verschillende rensters een nominatie voor de Olympische Spelen op zak heeft. Daarnaast voert Nederland de landenranking van de Internationale wielrenunie UCI aan, met ruim 1000 punten voor op Duitsland. Individueel is Marianne Vos al 3 jaar lang de aanvoerster van de wereldranglijst, staan er 5 Nederlandse wielrensters in de top 15 van deze ranking en is Annemiek van Vleuten de leidster in de wereldbekercyclus die op 27 augustus wordt afgesloten.

Bondscoach Johan Lammerts is trots op de successen die zijn behaald. "Het toont aan dat er op dit moment een uitstekend topsportklimaat is in Nederland voor het vrouwenwielrennen. Wij hebben geen top 10 gedachte, maar meer een nummer 1 gedachte. Een goede samenwerking van de teams in het veld, de investeringen van die teams, de investeringen van de KNWU en NOC*NSF, alsmede het aanbod van het talent en de uitstekende technische begeleiding dragen bij aan de resultaten zoals die het afgelopen jaar zijn behaald. De norm van topsport ligt erg hoog en rensters spiegelen zich aan deze norm."

De Nederlandse selectie vrouwen weg verkende op zaterdag 13 en zondag 14 augustus het parkoers van de tijdrit en de wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Londen. In het Franse Plouay wordt op 27 augustus door de ploegen de laatste wereldbekerwedstrijd verreden. Tijdens de wereldkampioenschappen rijden de selectieleden op 20 september de tijdrit en op 24 september de wegwedstrijd.

Noot voor de redactie: (