7de EDITIE LOWLANDS UNIVERSITY


De professor als popster

BIDDINGHUIZEN, 20110728 -- Voor het zevende jaar op een rij geven Coolpolitics en Mojo Concerts de beste wetenschappers een podium tijdens Lowlands University. Ook dit jaar heeft de leukste universiteit van Nederland een top line-up: van bekende koppen tot controversiële visies en baanbrekende wetenschappers. Als ware popidolen worden zij onthaald door volle zalen nieuwsgierige festivalgangers. Lowlands University bestaat uit zes colleges: via Alfa naar Gamma tot keiharde Bèta.

Dick Swaab bijt het spits af van Lowlands University 2011. Neerlands bekendste hoogleraar neurobiologie vertelt het verhaal van je brein, wat volgens hem het verhaal van je leven is. Hij begint met de vorming van de hersenen in de baarmoeder, neemt het publiek mee langs seksualiteit, verliefdheid en eindigt bij Alzheimer. De grootmeester van de hersenen leert je begrijpen waarom je bent wie je bent. Wij zijn ons brein! 

Tweede popster achter het spreekgestoelte is filosoof Rob Riemen. De essayist en directeur van het Nexus Instituut stelt gedurfde vragen over het ontstaan van het 20ste-eeuwse fascisme. In zijn college legt hij uit hoe deze politieke opvatting onvermijdelijk leidt tot geweld en in onze huidige samenleving weer tot bloei kan komen. Volgens Riemen werkt fascisme namelijk als een boemerang; het keert telkens terug.

Lang leve onze genen! Jan Hoeijmakers legt je alles uit over DNA-schade en veroudering. Wij leven steeds langer, maar die extra jaren kennen ook hun keerzijde. Waardoor wordt veroudering eigenlijk veroorzaakt? In dit college spreekt de hoogleraar Moleculaire Genetica over beschadigingen aan de menselijke bouwstenen, erfelijke eigenschappen en zijn strijd tegen het verval en ziektes als kanker.

Professor Henriëtte Prast - econome en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid - geeft haar beste college over gedragseconomie, duurzaamheid en eetpatronen.  Prast beargumenteert hoe irrationeel wij eigenlijk zijn in het maken van onze keuzes, zelfs als we volledig geïnformeerd zijn en de markt vrij zijn werk kan doen. Laat die festivalfrikandel voor dit college dus maar even buiten!

En hoe zijn het heelal en het leven eigenlijk ontstaan? Voor jou een vraag, voor hoogleraar Sterrenkunde Rens Waters een weet. De wetenschappelijk directeur van het Netherlands Institute for Space Research neemt ons midden op het Lowlands terrein mee op een visuele tour door het heelal. Dankzij zijn infraroodtechniek kijken wij naar de kraamkamers van sterren en planeten. 

Afsluiter van Lowlands University 2011 is niemand minder dan oud-minister Jan Pronk, hoogleraar Internationale Ontwikkeling. Waarom doen wij eigenlijk mee aan ontwikkelingssamenwerking? Een vraag die ons huidige kabinet stelt met de hand ferm op de knip, maar waar je met goed fatsoen alleen Jan Pronk op los kunt laten. Van armoedebestrijding naar globale ontwikkeling: Pronk spreekt vanuit zijn eigen ervaringen over de uitdagingen voor vandaag en morgen.

Lowlands University vindt plaats van 19 t/m 21 augustus 2011 in de Echo-tent op Lowlands.
Het volledige programma is te vinden op www.coolpolitics.nl

Lowlands University wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Het Voedingscentrum.





Coolpolitics