Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


25 jaar Etstoel in Anloo: 20 augustus 2011

Dit jaar bestaat de Etstoel in Anloo 25 jaar! Daarom is er een speciaal jubileumprogramma, waarin u het Drentse verleden op verrassende wijze kunt beleven. Zaterdag 20 augustus 2011 - de feestdag van Sint Magnus - wordt ieder die een historische sensatie wil beleven, in Anloo verwacht. U wandelt een dagje door het Drentse verleden, midden in het Nationaal Park Drentsche Aa.

Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld door toneelspelers van amateurverenigingen uit Anloo en omstreken. Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel. De jaarmarkt is geen braderie. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk de zeventiende-eeuwse situatie na te bootsen en er worden geen concessies aan de 21ste eeuw gedaan. Koffie, patat en hamburgers zijn er niet te koop, want die waren er in de 17e eeuw ook niet. Artiesten waren er wel en die zijn er op de Etstoeldag ook: muzikanten, goochelaars en handelaars zijn aanwezig, en er wordt een boerenklucht opgevoerd.

De Etstoel houdt op 20 augustus lotting en moet zich beraden over drie zaken. De schulte van Dwingeloo en zijn zuster hebben daarmee te maken gehad, en nog wel dankzij de dominee van Dwingeloo. Dat de dienaar van Gods Woord het allemaal niet zo bedoeld had, is van minder belang. De Etstoel moet er maar een uitspraak over doen.
Maar ook over de belediging, die de schoolmeester van De Stapel uitsprak, toen hem te weinig koopwaar werd geleverd, moet het Drentse gerechtshof zich uitspreken. De Drentse rechters gaan er op een creatieve manier mee om.
De schulte van Anloo komt zich beklagen over de plaag van de bedelarij, die de hele provincie teistert. Zwervers en heidenen stelen en roven waar zij kunnen. De Etstoel probeert de misdadigers een halt toe te roepen.

Meer informatie vindt u op de website van de Etstoel. Share