Gemeente Blaricum



-

Blaricumse Kermis: feest voor jong en oud!

Van zaterdag 20 tot en met woensdag 24 augustus is het weer kermis in Blaricum. Voor veel inwoners een gebeurtenis waar ze naar uitkijken en waar ze zelfs vakantieplannen op afstemmen. Even is Blaricum centrum van de regio met het feestgedruis van duizenden bezoekers. De vele activiteiten, het saamhorigheidsgevoel op straat en het vaak mooie zomerweer zorgen al jarenlang voor een unieke kermis.

Om het feest van en voor de duizenden bezoekers in goede banen te blijven leiden, moeten de gemeente, politie, brandweer en andere hulpdiensten nauw met elkaar samenwerken. Dat begint al weken voorafgaand aan de kermis, als werkzaamheden op elkaar worden afgestemd en afspraken worden gemaakt over de veiligheid. Van kermisgangers wordt verwacht dat ze ervoor zorgen dat de sfeer goed blijft, zodat de kermis ook dit jaar weer een groot succes wordt. Politie, gemeente, brandweer en andere hulpverleners leveren hun bijdrage om dat te bereiken. Door van te voren helder te zijn over ongewenst gedrag en over zaken waartegen opgetreden wordt, kunnen mooie feestelijke tradities zoals de Blaricumse Kermisweek gewoon blijven wat het nog altijd is: `Een attractie voor jong en oud, een feest voor iedereen!'

Voorwaarden voor een geslaagde kermis

Wegsleepregeling voor foutparkeerders
Fout geparkeerde auto's in het Oude Dorp kunnen een obstakel zijn voor hulpdiensten, juist wanneer elke seconde telt. Auto's die foutief of belemmerend geparkeerd staan voor hulpverleningsvoertuigen worden direct weggesleept.

Geen drank onder de 16
Alcoholgebruik onder de 16 jaar is nooit toegestaan, dus ook niet op de kermis. De politie zal optreden bij openbare dronkenschap en waar nodig bekeuringen uitschrijven. Op woensdagavond wordt in overleg met de horeca-exploitanten en supermarkt tussen 18.00 en 21.00 uur geen alcohol verkocht en zullen de horecaondernemingen sluiten. Daarnaast willen we ouders wijzen op de gevaren die alcoholgebruik onder de 16 jaar met zich meebrengt.

Geen alcohol in het verkeer
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Ook niet tijdens de kermisweek. Politie voert tijdens de kermisweek de nodige verkeerscontroles uit. Advies: drink fris als je nog moet rijden of organiseer alternatieven (`BOB' of taxi).

Voorkom agressie
Helaas neemt de agressie ieder jaar toe. Vaak is ook hier drank de oorzaak. Houdt het gezellig en laat een leuk feest niet uit de hand lopen.

Wildplassen: onnodig en strafbaar
`Wildplassen' is strafbaar, maar is ook helemaal niet nodig. Op een aantal plaatsen worden toiletwagens geplaatst. Ook worden op strategische plekken en routes `plaskruizen' verankerd. De hoge nood kan dus `gewoon en ordentelijk' worden gelenigd.

Geen onzedelijk gedrag
De kermisweek is geen vrijbrief om maar alles te doen in de openbare ruimte. Helaas zijn er mensen die zich niets gelegen laten aan de gangbare mores. Onzedelijk gedrag is strafbaar en ook hier wordt tegen opgetreden.

Sluitingstijd: ... en dan naar huis
De meeste horecaondernemingen mogen langer openblijven gedurende de kermisweek. Sluitingstijd is om 01.30 uur en daar zien de politie en gemeente strak op toe.
Ook de omwonenden van de horecagelegenheden hebben behoefte aan een ongestoorde nachtrust. Ga dus na sluitingstijd rustig naar huis en blijf niet napraten of nafeesten op straat.

Als we ons met elkaar aan deze voorwaarden houden dan is en blijft de Blaricumse kermis `Een attractie voor jong en oud, een feest voor iedereen!'

|