Gemeente Eindhoven

Laatste rit Lijn 100

Op zaterdag 20 augustus stopt de proef `Lijn 100, Rondje Woensel'. Met deze proef wilden we leren hoe we het openbaar vervoer in Eindhoven aantrekkelijker en toegankelijker kunnen maken voor ouderen en mensen met een functiebeperking. Voor en samen met de doelgroep hebben we een bijzondere en unieke buslijn ontwikkeld waarin het sociale karakter en mobiliteit elkaar versterken.

Vervolg

Lijn 100 is op 20 februari gestart als extra lijn, naast de bestaande dienstregeling. Lijn 100 had snel een kleine groep trouwe en zeer tevreden gebruikers. Ook heeft het project opgeleverd waarvoor het bedoeld was. Het heeft ons namelijk veel geleerd over wat het openbaar vervoer toegankelijker maakt voor ouderen en mensen met een functiebeperking. Zo blijkt snelheid en frequentie voor deze doelgroep minder belangrijk. Wel belangrijk zijn bijvoorbeeld betrouwbaarheid, voldoende tijd voor in- en uitstappen, hulp bij in- en uitstappen en de sociale contacten. Met name dit laatste was een verrassend leerpunt voor de projectgroep. De komende maanden wordt bekeken hoe we deze informatie gaan verwerken in de verbeterplannen voor het Openbaar Vervoer. Op dit moment zijn er niet voldoende financiële middelen om de lijn vast op te nemen in de dienstregeling.

Achtergrond

Bij de ontwikkeling van de bus zijn senioren en mensen in een rolstoel nauw betrokken. Zij bekeken, door middel van co-creatie, samen met Hermes, SRE en gemeente Eindhoven hoe de ideale buslijn er voor hen uit zou zien. Door de extra voorzieningen in de bus, een route langs locaties die zij belangrijk vonden en een steward die hielp bij in- en uitstappen, werd de drempel lager om gebruik te maken van openbaar vervoer.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die moeilijk ter been zijn vaak gebruik maken van WMO-vervoer. Het reguliere busvervoer is op dit moment voor hen minder geschikt. Bovendien is gebleken dat er behoefte is aan de ontwikkeling van meer stadsdeel- en wijkgericht openbaar vervoer. Lijn 100 maakt onderdeel uit van het Europese project Boosting Advance Public Transport (BAPTS).