Gemeente Bergen op Zoom


Ontmoet de markies en markiezin in stadspaleis Het Markiezenhof

20 en 21 augustus staat Het Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland, landelijk in de schijnwerpers in het kader van 25 jaar Open Monumentendag.

Vijfentwintig weken lang stelt een toonaangevend landelijk monument zijn deuren gratis open voor het publiek.

Het Markiezenhof is één van de toppers van de afgelopen 25 jaar Open Monumentendag.

Even terug in de tijd

Het publiek kan tijdens het fameuze weekend kennis maken met enkele bewoners van het stadspaleis. Markies Antoon van Glymes en markiezin Jacqueline du Croy lopen rond in het museum. Ze vertellen het verhaal over het paleis en haar bewoners en laten de prachtige ruimtes zien zoals de 18e-eeuwse Stijlkamers, de Hofzaal en de Blauwe zaal. De Hofzaal is omgetoverd tot een indrukwekkende ontvangstruimte waar de bezoekers op de thee of koffie kunnen komen bij de markies of markiezin van Bergen op Zoom.

Vijftiende-eeuws stadspaleis

Het Markiezenhof werd gebouwd in de late 15e eeuw als woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Behalve als woning fungeerde het ook als bestuurscentrum. Sinds het eind van de achttiende eeuw heeft het gebouw lange tijd een militaire functie gehad, aanvankelijk als militair hospitaal en later als kazerne. Tegenwoordig is het een museum en geeft het onderdak aan het regionaal archief. De aandacht van museum en archief ligt op de historie van stad en regio, de geschiedenis van de kermis en op exposities van internationale politieke spotprenten en cartoons.

Het Markiezenhof is geopend van 11.00 uur tot en met 17.00 uur, de toegang is gratis.