Waterschap Dommel

wateronttrekkingsverbod in

Waterschap De Dommel trekt wateronttrekkingsverbod in

Publicatiedatum : 19 augustus 2011

Waterschap De Dommel trekt per 20 augustus 2011 het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater in. Dit geldt voor het gehele beheergebied van Waterschap De Dommel, met uitzondering van de inlaatgebieden Olen en Sonniuswijk. De neerslag die de afgelopen weken is gevallen heeft weer gezorgd voor voldoende water in de sloten en beken. Door het droge voorjaar had het waterschap een verbod ingesteld om water te onttrekken uit sloten en beken voor onder andere beregening van gewassen.

Weer voldoende water in sloten en beken

Op 24 mei heeft het waterschap het verbod voor het onttrekken van water uit beken en sloten ingesteld om een noodzakelijke minimale hoeveelheid te behouden. Oppervlaktewater wordt onder andere gebruikt voor beregening van gewassen en voor het drenken van vee. Om de flora en fauna tijdens extreem droge periodes te beschermen, kondigt het waterschap een onttrekkingsverbod af. Dat gebeurt wanneer de waterhoeveelheden in de beken minder zijn dan 1 procent van de meerjarige gemiddelden.

Droog voorjaar

Volgens het KNMI liep in het voorjaar het landelijke neerslagtekort in Nederland op tot 120 millimeter. Dit was meer dan op dezelfde tijd in het recordjaar 1976, toen liep het tekort uiteindelijk op tot 360 millimeter. Gemiddeld valt er tussen de 700 en 800 millimeter per jaar aan neerslag in het gebied. De droogte zorgde voor diverse problemen in het hele land. Natuurgebieden gingen in vlammen op en in de grote rivieren was het waterpeil drastisch gezakt. Ook voor de landbouw heeft de droogte grote gevolgen gehad.

Juli was, in tegenstelling tot het voorjaar, juist een bijzonder natte en koele maand. In vrijwel het hele land was het natter dan normaal en vooral het midden en westen kregen veel regen. Gemiddeld viel in ons gebied circa 100 millimeter regen in de maand juli. Dat is iets meer dan gewoonlijk in juli. Landelijk regende het 140 millimeter.

Herstel

Inmiddels zijn, door de hoeveelheid neerslag in de afgelopen periode, de afvoeren weer boven de 1 procent. Dit is de norm voor intrekking van het verbod. Dit is voldoende om een goede kwaliteit van het oppervlaktewater te waarborgen en de grondwaterstand en de flora en fauna te beschermen. Er is momenteel nog een neerslagtekort van ongeveer 100 millimeter, wat tegen het gemiddelde ligt voor de zomerperiode.