Ingezonden persbericht


Verhalen brengen en halen groot succes
Het Verhalenpaviljoen reist langs de kust van Noord-"Holland

NOORD-HOLLAND -- Het Verhalenpaviljoen reist tot 11 september langs zes Noord-Hollandse kustplaatsen. In het paviljoen krijgen mensen de gelegenheid om over een bijzondere plek aan de Noord-Hollandse kust te vertellen of om naar verhalen te luisteren. Aan deze oproep hebben de inwoners van Zandvoort, IJmuiden en Wijk aan Zee al in groten getale gehoor gegeven. De komende weken is het paviljoen te zien in Castricum, Callantsoog en Den Helder.

Zandvoort, IJmuiden en Wijk aan Zee, drie verschillende kustplaatsen met hun eigen identiteit, wie kunnen daar beter over vertellen dan de inwoners zelf? Zoals in Zandvoort Huig Molenaar van strandpaviljoen Thalassa. De vader van Huig liet hem regelmatig een foto zien van een oude bodega die vroeger voor het badhuis stond. Elementen en gevels van die bodega wil hij gebruiken voor zijn nieuw te bouwen strandpaviljoen om zo de flair en grandeur van vroegere tijden te verwerken. Molenaar zegt: 'Als je het oude verwerkt in het nieuwe, krijg je warmte en dat is precies waar mensen in deze tijd behoefte aan hebben.' Charles Zorgdrager, viskeurmeester van de visafslag in IJmuiden, heeft in de dertig jaar dat hij bij de visafslag werkt veel zien veranderen, toch blijven sommige dingen hetzelfde. Zorgdrager: 'Natuurlijk, de hoogovens, het tegenwoordige TaTa Steel, is ook belangrijk. Maar de ziel van IJmuiden is en blijft de vis en de visserij.' Jelle Bruineberg uit Wijk aan Zee denkt dat het eigenlijk veel spannender is om als bezoeker aan Noord-Holland een dorp te bezoeken dan een stad. Zo ligt er in Wijk aan Zee het beeldenpark 'Zee van Staal'. Grote, imposante beelden gemaakt van hoogoven staal door verschillende Europese kunstenaars. Door de elementen van zee, roet, wind en zand worden ze alleen maar mooier, vindt Jelle.

Kustplaatsen
Kustplaatsen vormen belangrijke trekpleisters. Hun eigen karakter en identiteit zorgen voor een gevarieerde kust met voor ieder wat wils. De verhalen van bewoners en bezoekers versterken het eigen karakter van de kustgemeenten en kunnen richting geven aan de ruimtelijke inrichting. Het Verhalenpaviljoen is een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland.

Het Verhalenpaviljoen is nog op de volgende dagen te vinden langs de kust van Noord-Holland, 20 en 21 augustus in Castricum, 27 en 28 augustus in Callantsoog en 10 en 11 september in Den Helder. Het Verhalenpaviljoen is een initiatief van de kustgemeenten en provincie Noord-Holland. Interviews zijn op de website van Oneindig Noord-Holland te zien, te beluisteren en te lezen. Kijk hiervoor op www.oneindignoordholland.nl.


---