Openbaar Ministerie

Aanhouding verdachten mensensmokkel in Haags Chinatown

19 augustus 2011 - Functioneel Parket

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft met behulp van het arrestatieteam van de regiopolitie Haaglanden op woensdag 17 augustus in Den Haag acht mannen van Singaporese afkomst aangehouden die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich vermoedelijk bezig hield met mensensmokkel, het tewerkstellen van illegalen, handel in hennep, het verstrekken van leningen tegen woekerrentes en witwassen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De acht mannen zijn vandaag door de rechter-commissaris in Den Haag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Singapore die woont in Den Haag. Hij heeft in het Haagse Chinatown een adviesbureau dat bemiddelt bij het aanvragen van vergunningen en leningen in het bijzonder voor Aziatische cliënten. De overige verdachten zijn 24, 22, 37, 38, 40, 40 en 44 jaar en verbleven allemaal in Den Haag. Vijf verdachten hebben geen geldige verblijfsvergunning.

Het vermoeden is dat de criminele organisatie zonder vergunning geldleningen tegen woekerrentes (vanaf 20% per maand) aanbiedt aan onder andere illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen. De criminele organisatie zou illegalen die niet snel genoeg terugbetaalden, onder druk zetten en daarbij geen geweld schuwen. Gezien de vuurwapendreiging zijn de aanhoudingen verricht door het arrestatieteam van de regiopolitie Haaglanden.

Door de vermoedelijke werkwijze van de criminele organisatie wordt op ernstige wijze misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van illegale vreemdelingen. Daarnaast wordt door illegale arbeid de arbeidsmarkt verstoord en kunnen bedrijven een oneerlijk concurrentievoordeel behalen. Daarom treedt de overheid hiertegen op.

De SIOD heeft vier woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is een automatisch vuurwapen met munitie aangetroffen. De SIOD heeft verder paspoorten van anderen dan verdachten, administratie, computers, juwelen en voor meer dan 50.000 euro aan contanten in beslag genomen. In een van de woningen is een hennepkwekerij ontmanteld.