FNV Bouw

Reactie FNV Bouw op minister Kamp


"Het is goed dat minister Kamp erkent dat er stappen gezet moeten worden om mensen in zware beroepen en/of met lagere inkomens ook vanaf 2020 op 65 een fatsoenlijke AOW te bieden. Voor FNV Bouw moet die AOW dan wel vergelijkbaar zijn met de huidige. Dat is een cruciaal punt bij de beoordeling van het pensioenakkoord. De handreiking die de minister vandaag in De Volkskrant zegt de doen, biedt voor de achterban van FNV Bouw echter geen oplossing." Aldus FNV Bouw-voorzitter John Kerstens in een reactie op het interview met de minister.

Minister Kamp wil werkende mensen met lage inkomens op hun 62ste, 63ste en 64ste extra geld toespelen. Als ze dat sparen, komt een vergelijkbare AOW op 65 volgens de minister dichterbij. Kerstens: "Nu gaat de bouwvakker tussen zijn 60ste en 61ste met vroegpensioen. Hij heeft er dan al meer dan 40 jaar in een zwaar beroep op zitten. In het voorstel van de minister moet hij straks eerst minstens anderhalf jaar langer doorwerken om dan vanaf 65 een vergelijkbare AOW te gaan ontvangen. Dat gaat FNV Bouw niet over de streep trekken."

Volgens FNV Bouw zijn er drie mogelijkheden, naast het handhaven van het huidige budget voor ouderenregelingen, om die fatsoenlijke AOW op 65 écht dichterbij te brengen: het fiscaal gelijk behandelen van alle AOW-ers vanaf het moment dat ze AOW genieten, of dat nu straks vanaf 65 of vanaf 66 is. Het naar voren trekken van bedoelde bonus. En/of het mogelijk maken de vitaliteitsregeling in te zetten.

FNV Bouw is graag bereid om daarover met de minister van gedachten te wisselen. "De minister zegt tenslotte zelf dat hij nog bezig is met de uitwerking. Maar de tijd dringt. Komt er geen goede oplossing, dan komt een 'nee' van FNV Bouw rap dichterbij", aldus Kerstens.

Publicatiedatum: 20-08-2011