KRO

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago met Wende Snijders

Uitzenddatum: 21/08/2011

Tijdens KRO's Maand van de Spiritualiteit (november) wandelt Hella van der Wijst met bekende Nederlanders op weg naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. In De Wandeling op vrijdag 19 november ontmoet van der Wijst op deze eeuwenoude pelgrimsroute zangeres Wende Snijders. Deze sprankelende performer maak tijd in haar overvolle agenda om zich samen met Hella te begeven op de Spaanse hoogvlaktes en tijdens hun tocht een van haar nieuwste nummers te zingen.

Het thema van de Maand van de Spiritualiteit 2010 is `Tijd maken'. Het thema is de 32-jarige Snijders op het lijf geschreven. Op dit moment is het podiumdier heel druk met haar theatertour. "Laatst vroeg iemand: waarom heb je zo'n haast? Het lijkt inderdaad wel alsof de dood mij op de hielen zit. Maar ik heb gewoon nog zoveel ideeën en er valt nog zoveel te ontdekken en zingen dat ik er haast van krijg!" vertelt Snijders.

Ze is bekend van haar bijzondere vertolkingen van Franse chansons. Ze had nog jaren succesvol kunnen leunen op grootheden als Brel, maar ze neemt eind 2009 een grote stap met het uitkomen van haar Engelstalige album No. 9, met uitsluitend eigen nummers. Snijders gaat haar eigen weg en ze durft zichzelf eindelijk volmondig zangeres te noemen. "Ik wil zingen. Ik moet zingen: daar word ik het meest gelukkigst van. Dan voel ik van alles waar ik woorden aan wil geven, poëzie van wil maken. Het theater is mijn kerk. Een plek waar mensen samenkomen en waar je ze betovert."

In 2007 sterft haar vader. Snijders rent weg voor het verdriet en vlucht in haar werk. "Door dood te gaan heeft hij mij laten zien, wat leven is. Ik ben me nog bewuster geworden hoe kort het allemaal is: poef en het is voorbij. Dat zorgt er bij mij voor dat ik veel wil meemaken, dat het zonde is om er niets mee te doen." Ze blijkt tijdens het wandelen een dankbare pelgrim. "Dit is een topwandeling, ik krijg gewoon energie! Het lijkt me te gek om hierna een dans-cd te maken waar mensen snoeihard op willen dansen, jong en oud."

Deze aflevering met Wende Snijders is de derde in een reeks van vier uitzendingen waarin Hella van der Wijst op weg gaat naar Santiago de Compostela wandelt met bekende Nederlanders. Cabaretier Javier Guzman en bioloog Midas Dekkers gingen Wende voor. Entertainer Hans Kazàn is volgende week te zien.

Deze reeks tijdens KRO's Maand van de Spiritualiteit wordt full HD uitgezonden.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago, zondag 21 augustus om 09:10 uur op Nederland 2.