Tweede Kamer der Staten Generaal

Tijdelijke Commissie lessen uit recente arbeidsmigratie bezoekt Bulgarije en Roemenië

Tijdelijke Commissie lessen uit recente arbeidsmigratie bezoekt Bulgarije en Roemenië

Leden van de tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie brengen van zondag 21 augustus tot en met vrijdag 26 augustus 2011 een werkbezoek aan Bulgarije en Roemenie.

De leden willen zich oriënteren op de gevolgen van arbeidsmigratie voor Bulgarije en Roemenië. Daarnaast wil de commissie inzicht krijgen in de potentiële migratiestroom richting Nederland als Roemeense en Bulgaarse werknemers vrije toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt (zonder tewerkstellingsvergunning).

Tijdens het werkbezoek spreken de leden met bestuurders, deskundigen en direct betrokkenen over hun ervaringen met de migratiestroom richting Nederland. Daarnaast bezoeken de leden diverse bedrijven en organisaties die te maken hebben met migratie.

De volgende leden nemen deel aan het werkbezoek: Dhr. G. Koopmans (CDA, voorzitter)
Mw. K. Arib (PvdA, ondervoorzitter)
Mw. K. Straus (VVD)
Dhr. P. Ulenbelt (SP)
Dhr. G. Schouw (D66)

De Tijdelijke commissie doet onderzoek naar de recente arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa. Het doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor toekomstige openstelling van de Nederlandse grenzen voor werknemers uit Zuidoost-Europa.

Naar verwachting zal de Tijdelijke commissie in september 2011 haar eindrapport aanbieden aan de Kamer. De uitkomsten en conclusies van het onderzoek dienen mede als voorbereiding op het debat met het kabinet over de arbeidsmarkttoegang van Bulgaren en Roemenen dat later dit jaar wordt gevoerd. Het besluit over de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie wordt eind 2011 genomen.