Ingezonden persbericht


Zondag 21 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 / 12 euro
Fortuna met 'Joie, plaisence'
Werk van Guillaume de Machaut
Guillaume de Machaut (1300-1377) is de belangrijkste en meest veelzijdige componist van de veertiende eeuw, een pionier van de 'ars nova', die generaties componisten na hem heeft geïnspireerd en beïnvloed. Leefde hij niet ruim zes eeuwen geleden maar in een minder ver verleden, en stond zijn muziek in een levende traditie, dan zou Machaut anno nu ongetwijfeld in één adem genoemd worden met het rijtje grote componisten als Bach, Beethoven of Brahms. Als geen ander beheerste Machaut de muzikale vormen, die zijn tijd bood; van de éénstemmige lai en complainte afkomstig uit de oudere tradities van de troubadours en trouvères, tot aan de polyfoon gezette ballades, virelais en bordeaux, zo bepalend voor de nieuwe liedkunst van de late middeleeuwen. En wie zou dit werk beter kunnen vertolken dan Fortuna, het internationale, maar in de kern Nederlandse oude muziek-ensemble, als een van de weinigen in de Lage Landen gespecialiseerd in genoemde 'ars nova' en de daarvan afgeleide 'ars subtilior'. Bezetting:
Jacqueline Dubach artistieke leiding & consortfluiten Hilde Van Ruymbeke sopraan Christopher Kale tenor Elly van Munster luit Jonathan Talbott vedel

Zondag 28 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Tetra Lyre Pianokwartet (Belgie)
met werk van Dvorak, Lekeu en Mozart
Tetra Lyre is een organisch gegroeid ensemble van gelijkgestemde musici. Alle musici hebben een stevige ervaring opgebouwd in de kamermuziek of als solist. De basis van het ensemble wordt gevormd door een pianokwartet, dat vanuit de grote canon van het negentiende-eeuwse kamermuziekrepertoire de muziekgeschiedenis verkent en de traditie daarbij als grote en eigentijdse uitdaging ziet. Met deze vaste kern worden uiteenlopende programma's gespeeld. Natuurlijke spontaneïteit gaat samen met gedreven, intens en intelligent musiceren. In 'Diapason' werd hun eerste cd met de twee pianokwartetten van Dvorak zeer lovend onthaald: 'La comparaison avec l'ancienne version de référence des Julliard et Firkusny est passionnante. La légèreté du piano apporte une lisibilité et une fraîcheur qui renouvellent notre écoute (...) ils mettent en évidence, avec un raffinement rare, les plus infimes détails de ces partitions inventives et variées(...)’ Bezetting:
Nana Kawamura viool
Tony Nys altviool Geert De Bièvre cello Jan Michiels piano