Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Mitrovica, 19 augustus 2011

Nederlandse muzikanten rocken met jongeren uit conflictstad in Kosovo

De Mitrovica Rock School legt de lat hoog in vierde editie rockzomerkamp

Op 21 augustus reizen 24 leerlingen van de Mitrovica Rock School (Kosovo) naar Skopje (Macedonië) om les te nemen van studenten en trainers van de Fontys Rockacademie (Tilburg). Een week lang werken de jongeren uit conflictstad Mitrovica in etnisch gemengde bands en kiezen ze samen nummers en bandnamen in voorbereiding op een groot optreden. Op vrijdag 26 augustus treden alle deelnemers op in een gratis openluchtconcert in het stadspark van Skopje.

In Mitrovica, Kosovo, leven etnisch Albanezen en Serviers vrijwel geheel gescheiden, verdeeld door door de oorlog. Albanezen leven in het zuiden van de stad, Serviers in het noorden. Er tussen loopt een rivier. Voor de oorlog was Mitrovica een centrum voor rockmuziek in de regio. De Mitrovica Rock School herstelt deze traditie, maar vanwege de etnische scheiding kunnen de leerlingen elkaar in Mitrovica niet ontmoeten. De Rock School wordt daarom gedwongen om vanuit twee locaties te werken, één aan iedere kant van de stad. Elk jaar doorbreekt de school deze scheiding door 24 leerlingen en alle docenten uit te nodigen voor een rockzomerkamp in Skopje, de hoofdstad van buurland Macedonië.

Tijdens de week worden de deelnemers gecoacht door de 12 docenten van de Mitrovica Rock School en zeven trainers van de Fontys Rockacademie. Ze volgen een intensief programma, met vijf dagen bandcoaching, performance workshops en privé- en groepslessen, en leren zo alles over muziektheorie, marketing, geluidstechniek en productie.

Dit jaar presenteert de Rock School het eerste optreden van het 'A-Team', een nieuwe multi-etnische band met eigen werk. Maandenlang hebben de leden van de band in voorbereiding op het zomerkamp demo's opgenomen en ideeën uitgewisseld over het internet. In Skopje zullen ze samen met de Rockacademie-studenten de nummers afmaken en officiele demo's opnemen. De nummers worden gepresenteerd aan het Nederlandse publiek tijdens de Nacht van de Vrede van Pax-it op 21 september in Tivoli, Utrecht.. Ook hoopt het A-Team deel te nemen aan de Bevrijdingsfestivals op 5 mei 2012.

De Mitrovica Rock School streeft er naar om in de zomer van 2012 een onafhankelijk, inter-etnisch en regionaal bekend rockmuziekinstituut te zijn. Het project is een samenwerking van Musicians without Borders, Community Building Mitrovica, vredesorganisatie IKV Pax Christi en de Fontys Rockacademie. De Skopje Summer School wordt in samenwerking met de Macedonische organisatie "Civil -Center for Freedom" georganiseerd.

Het Skopje Summer School 2011 wordt financieel ondersteund door de ambassades van Finland, de Verenigde Staten, Noorwegen en Frankrijk in Pristina. De Mitrovica Rock School wordt financiële ondersteund door het Programma Maatschappelijke Transformatie (Matra) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met deze vierde editie zullen ruim 100 jonge muzikanten uit Mitrovica samen op het podium hebben gestaan voor circa 1.500 jonge Macedoniërs en ouders en vrienden uit Mitrovica. Zo vergroot de Rock School elk jaar haar bereik met de boodschap van vrede en rock-and-roll in de regio.

Data:

Skopje Summer School: 21-28 augustus

Concert: Vrijdag 26 augustus

Plaats: Skopje, Macedonie