Ingezonden persbericht

(20-08-2011)

Eerste Culinair Plein "Meer met Mosselen"
tijdens Mosseldag Yerseke groot succes

Yerseke - Voor het eerst hebben acht restaurants tijdens de Mosseldag in Yerseke op zaterdag 20 augustus laten zien, dat er meer gedaan kan worden met mosselen dan deze alleen maar te koken. Traditioneel zijn er de gekookte mosselen te verkrijgen. Dit jaar heeft de organisatie van de Mosseldag Yerseke, ook een culinair plein opgezet met andere mosselbereidingen.

Zo waren er mosselen in de vorm van een bavarois, mossels met papilotte, Thaise mosselen, mossel "steak" met Zeeuwse paella en een mosselsoep.

Alle mosselgerechten konden worden geproefd. De mosselrecepten zijn verzameld in een speciaal hiervoor ontwikkeld receptenboekje. Dit boekje kon men afhalen op het culinaire plein. Om 10.30 uur werd het eerste exemplaar overhandigd aan de burgemeester van Reimerswaal, de heer Aeilt Jan Huisman.

Onder begeleiding van een vakkundige jury - bestaande uit mevrouw Karla Peijs (commissaris van de Koningin van Zeeland) en de heren Jan Huisman (burgemeester van Reimerswaal) en Cees van Liere (voorzitter van de "Vrienden van de Zeeuwse Mossel") - zijn de drie beste gerechten uitgekozen. Op de eerste plaats was dit Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse met Sushi gevuld met mosselen, zeekraal en lamsoren met 17,5 punten. Op de tweede plaats restaurant de Zeelandbrug uit Zierikzee met mosselsoep uit Schouwen met 16 punten. En op de derde plaats restaurant Vis aan de Markt uit Scherpenisse met gewokte mosselen Mediterraanse stijl met 15,5 punten. De beoordeling vond plaats op basis van smaak en presentatie.

Het doel was om meer variatie in de bereidingswijze van dit mooie natuurproduct te presenteren. De bezoekers aan het Culinaire Plein hebben deze primeur met enthousiasme ontvangen.

De acht deelnemende restaurants waren:
· Restaurant de Zeelandbrug uit Zierikzee met Mossel soep uut Schouwen
· Restaurant 't Kraaienest uit Wolphaartsdijk met Mossels en papilotte
· ZijpeStijl seafood uit Bruinisse met Thaise mosselen
· Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse met Sushi gevuld met mosselen, zeekraal en lamsoren
· Amadore Hotels & Restaurants met een Bavarois van mosselen
· Catering Plat de Zélande uit Middelburg met Mossel "steak" met Zeeuwse Paella
· Restaurant de Oesterbeurs uit Yerske met Mosselen op 3 manieren
· Vis aan de Markt uit Scherpenisse met gewokte mosselen mediterraanse stijl

Noot voor de redactie,