Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Hilversum, 17 augustus 2011

SOPHIE BIJ OMSTREDEN HEROÏNE-AFKICKKAMP IN RUSLAND

REPORTAGE OVER HEROÏNEJUNKIES IN SPUITEN EN SLIKKEN OP REIS

Cold-turkey afkicken in een kamer met vijftig anderen, zonder medische of psychische begeleiding. Sophie Hilbrand ziet met eigen ogen hoe groot het heroïneprobleem in Rusland is. In de Noord-Russische stad Jekaterinaburg krijgt ze een rondleiding in het zeer omstreden afkickkamp City Without Drugs. Deze vereniging van burgers is heroïnejunks zo zat dat zij ze zelf opsporen, oppakken en gedwongen laten afkicken. Met de mensenrechten wordt het niet zo nauw genomen en het is maar de vraag of het heroïneprobleem hiermee wordt aangepakt. De reportage van Sophie in Rusland is zondag 21 augustus om 22.25 uur te zien in Spuiten en Slikken Op Reis bij BNN op 3.

In deze aflevering van Spuiten en Slikken Op Reis ontmoet Sophie ook twee verslaafden die met maanzaad, verfverdunner en aceton de drug MAK maken. Deze synthetische vorm van heroïne is zo giftig dat gebruikers vrijwel nooit ouder dan dertig worden. Sophie: 'Waar wij in Nederland drugsverslaafden proberen te helpen, willen ze er in Rusland over het algemeen gewoon vanaf. Het is doodeng dat burgers, zonder controle van de overheid, zelf kunnen bepalen wat ze met de verslaafden doen.'

Naast Sophie is ook Filemon Wesselink te zien in aflevering vijf van Spuiten en Slikken Op Reis. Hij duikt in het nachtleven van 'The love capital of the world': Bangkok. Zo'n tweehonderdduizend sekswerkers bieden zich iedere avond, illegaal maar gedoogd, aan in massagehuizen, gogo-barretjes en sekshuizen. Filemon spreekt een paar sekswerkers en merkt hoe sterk ze in hun schoenen staan. Ook volgt hij Rob, die een blind date heeft met de Thaise Sai. Puur voor de seks, of komt hij voor de liefde?

Op spuitenenslikken.bnn.nl is niets verhullend backstage materiaal van alle reizen te vinden, plus achtergrondinformatie en het laatste seks- en drugsnieuws.