Algemene omroepvereniging AVRO

AVRO'S PRINSENGRACHTCONCERT TREKT HONDERDDUIZENDEN KIJKERS

De televisieregistratie van AVRO's Prinsengrachtconcert trok gisteravond maar liefst 787.000 kijkers, uitzonderlijk veel voor een klassiek concert. De dertigste editie van het jaarlijkse klassieke muziek evenement is daarmee een van de best bekeken uitzendingen tot nu toe.

Samen met de duizenden andere bezoekers in bootjes en op de kade, woonden op het ponton ondermeer hooggeplaatste gasten uit de Nederlandse politiek het openluchtconcert bij. Het hoofdprogramma werd verzorgd door sopraan Eva-Maria Westbroek, pianist Ronald Brautigam en cellist Pieter Wispelwey. Ook het Nederlands Blazers Ensemble droeg bij aan het speciale lustrumconcert. Zoals ieder jaar lag de presentatie in handen van presentator Hans van de Boom.

Algemeen Directeur van de AVRO Willemijn Maas: "De AVRO is ontzettend tevreden met het concert en het overweldigende resultaat van de kijkcijfers. Het is fantastisch dat klassieke muziek zo populair blijkt in Nederland."

Amsterdam Burgemeester Eberhard van der Laan opende de dertigste editie van het Prinsengrachtconcert door oprichters Hans Duijf en Theo Inniger in het zonnetje te zetten. Voor hun initiatief van het jaarlijkse klassieke waterconcert kregen zij de Gouden Speld van de stad uitgereikt. Behalve Van der Laan werd de politiek vertegenwoordigd door kabinetsleden Maxime Verhagen, Marja van Bijsterveldt, Melanie Schultz, Jan Kees de Jager .

Voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert was er in de middag het eveneens jubilerende Kinder Prinsengrachtconcert. Voor de vijftiende maal traden op het ponton jonge talenten op. Als solist, samen met het Jeugdorkest Nederland en de band van Edwin Schimscheimer, en als begeleider van de populaire artiesten Glennis Grace, Krystel en Ferry Doedens. De presentatie lag in handen van Ewout Genemans.

Ook de unieke documentaire '30 jaar Prinsengrachtconcert' die voorafgaand aan de tv-registratie werd uitgezonden, was een kijkcijfersucces met 615.000 kijkers. Te zien wraren vele onvergetelijke muzikale fragmenten en werd met AVRO coryfeeën als Joop Stokkermans en Cees van Drongelen teruggeblikt op de hoogtepunten van de afgelopen dertig jaar. De documentaire wordt dinsdag 23 augustus om 14:15 herhaald op Nederland 2.




Algemene omroepvereniging AVRO