Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Start versterking kades Bergermeerpolder

Publicatiedatum : 18 augustus 2011

Vanaf 22 augustus starten we met de kadeverbetering van de ringsloot Bergermeer. Het gaat om het deel ten westen van de lijn Meerweg/Groeneweg-Kolonel Sneepweg. De werkzaamheden zullen duren tot de tweede helft van november van dit jaar.

De werkzaamheden aan het westelijke deel van de kade rondom de ringsloot van de Bergermeerpolder gaat van start. De werkzaamheden rondom de Bergermeer-polder vallen in een oostelijk en een westelijk deel uiteen. Het deel ten westen van de lijn Meerweg/Groeneweg en Kolonel Sneepweg is in juni jl. aanbesteed. Na de bouwvakvakantie gaat aannemer Kennemer Wegen en Waterbouw Mij. B.V. aan de slag met het verbeteren van de kades rondom dit deel van de polder.

Het werk bestaat uit het aanbrengen van extra klei. De kade is daartoe in vakken opgedeeld. Sommige vakken worden alleen opgehoogd, bij andere wordt ook het talud verstevigd. De klei zal op de meeste plaatsen per vrachtauto worden aangevoerd. Daar waar nodig, vindt de aanvoer via het water plaats. De benodigde klei is afkomstig van een ander waterstaatwerk in ons gebied, waar klei moest worden afgevoerd. Zo maken wij 'werk met werk'.

Overlast

Aanwonenden kunnen in de periode medio augustus tot eind november overlast ondervinden. Deze overlast kan bestaan uit de aanwezigheid van machines, langsrijdende vrachtwagens, besmeurde wegen en wellicht tijdelijke wegafsluitingen. Bij vragen kan contact opgenomen worden met de heer Henk van der Kwast, projectleider Bergermeer-polder bij het hoogheemraadschap, via telefoonnummer 072 - 582 82 82.

Strengere veiligheidseisen

Binnenlandse dijken houden het water buiten de laaggelegen polders. Deze dijken worden ook wel boezemkades genoemd. Wij zijn verantwoordelijk voor het beheer en de veilig-heid van de dijken. De kadeverbetering in de Bergermeerpolder maakt deel uit van een omvangrijk programma. Regelmatig controleren we of de dijken nog veilig zijn, zodat we droge voeten houden. Mede vanwege de klimaatverandering zijn de eisen nog strenger geworden. De dijk rondom de Bergermeer voldoet niet meer aan deze eisen. De dijk is op een groot aantal plaatsen niet hoog genoeg. Om de dijk toekomstbestendig te houden, is het daarom nu nodig deze te verbeteren.