Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Archief van jaarringgegevens nu digitaal toegankelijk

22 aug 2011 - 10:30

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt op 1 september het slotsymposium Digitaal Collaboratorium voor Culturele Dendrochronologie in de Lage Landen plaats. Het symposium viert de succesvolle afronding van het project dat een interactief digitaal archief van jaarringgegevens op moest zetten.

Dendrochronologie bestudeert de jaarlijks wisselende ringbreedten in hout. De jaarringpatronen in hout uit het cultureel erfgoed bevatten unieke informatie over de voormalige chronologie, sociale economie, het historische landschap en het gebruik daarvan, het klimaat en houttechnologie.

Het Digitaal Collaboratorium voor Culturele Dendrochronologie (DCCD) is een interactief digitaal archief van jaarringgegevens. De inhoud is ontwikkeld door onderzoek van onder andere archeologische sites (waaronder oude landschappen), scheepswrakken, gebouwen, meubels, schilderijen, sculpturen en muziekinstrumenten.

Het archief bevat nu gegevens over ruim 2000 objecten in Nederland. De komende maanden voegen Nederlandse en Duitse bedrijven hun gegevens toe. Het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) en het Koninklijk Instituut voor Cultureel Erfgoed (IRPA/KIK) voegen gegevens uit België toe. We verwachten deze zomer daarnaast bijdragen uit Denemarken, Polen en Groot-Brittannië.

Bezoekers van de website kunnen zoeken op erfgoedtype en plaatsnaam. Leden van het DCCD kunnen de gegevens dieper doorzoeken, onder andere op de exacte ouderdom van onderzochte objecten. Daardoor kan het DCCD een bruikbaar middel zijn bij advisering. Iedereen die met erfgoed te maken heeft, kan lid worden.

Het project is gefinancierd is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Data Archiving and Networked Services (DANS) en de Universiteit Utrecht.