Raad voor de Rechtspraak


'Verdachte portretten'

's-Gravenhage , 22-8-2011

In 2011 bestaat de Rechtspraak 200 jaar, een goede aanleiding om aandacht te schenken aan het beeldbepalende, maar onderbelicht beroep van rechtbanktekenaar. Het Persmuseum organiseert daarom in samenwerking met de Rechtbank Amsterdam een (reizende) tentoonstelling van rechtbanktekeningen uit de afgelopen decennia, ingedeeld aan de hand van een aantal belangwekkende en geruchtmakende rechtszaken.

Het genre van de rechtbanktekening, hoewel altijd prominent aanwezig in de pers, is nog nooit uitvoerig behandeld. Een selectie van excellente rechtbanktekenaars presenteert nu voor het eerst hun werk gezamenlijk. De tentoongestelde tekeningen tonen de verschillende aspecten en contexten in één coherente tentoonstelling: een opzet aan de hand van een aantal belangwekkende en geruchtmakende zaken.

Tekening: Felix Guérain, Hells Angels 2005

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de hand van journalist en schrijver Paul Arnoldussen waarin het werk van rechtbanktekenaars als Chris Roodbeen, Jan Hensema, Waldemar Post, Felix Guérain, Petra Urban, Annet Zuurveen en Aloys Oosterwijk voor het voetlicht zal worden gebracht. Rechtszaken waaraan in de tentoonstelling aandacht wordt geschonken zijn onder meer de zaak Hans van Z., de zaak Pieter Menten, de ontvoering van Heineken, de moord op Fortuyn door Volkert van de G, de moord op Theo van Gogh door Mohammed B. en de zaak Lucia de Berk.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 22 september 2011 in het Persmuseum. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 november 2011. Hierna zal de expositie gaan reizen. De bedoeling is dat alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland de mogelijkheid hebben de tentoonstelling enkele weken op locatie te tonen.