Belgische Federale Overheid


* Varia

* Met de hulp van een landgenoot uit Bergen zal de toren van Pisa eindelijk blijven staan

Met de hulp van een landgenoot uit Bergen zal de toren van Pisa eindelijk blijven staan

Datum: 22 augustus 2011
Tower of Pisa

Na meer dan 20 jaar restauratiewerkzaamheden werd de beroemde toren van Pisa eindelijk bevrijd uit zijn cocon van steigers, tot grote vreugde van de Toscaners en de vele toeristen die met hem op de foto willen.

De werkzaamheden hebben erg lang geduurd, maar de uitdaging was dan ook enorm! De toren werd gebouwd in de 17e eeuw en nog voordat de bouw klaar was, begon hij al over te hellen. De inclinatie bleef lang gestabiliseerd op 4°, maar liep op tot 4,5° in de 19e eeuw. De toren, die steeds verder zou gaan overhellen, zou volgens de specialisten hoogstwaarschijnlijk instorten tegen 2050.

In de jaren 90 werden daarom een reeks pogingen ondernomen om deze nauwelijks waarneembare maar onvermijdelijke verzakking te stoppen. Die bleven in het begin zonder veel resultaat of maakten de toestand zelfs nog erger. Dat is het moment waarop de Bergense architect Jean Barthélemy lid werd van een commissie van dertien experts die een oplossing moest zien te vinden om het gebouw te stabiliseren.

Jean Barthélemy kwam toen met een idee op de proppen dat tegelijk eenvoudig en vernieuwend was: uitgraven. Hij had in Mexico gezien hoe deze techniek werd gebruikt om de kathedraal van Mexico-Stad te redden nadat ze door een aardbeving was beschadigd. Het idee bestond erin grond weg te halen onder de toren aan de kant waar hij niet overhelt om hem zo een ietsje rechter te zetten en zijn wankel evenwicht te herstellen.

Dankzij deze techniek kon de beroemde 15 000 ton zware marmeren toren van bijna 60 m hoogte 43 cm rechter getrokken worden ten opzichte van zijn verticale as. Hij is dus gered en de toeristen kunnen er nog een paar eeuwen langer plezier aan beleven.

In Italië is Jean Barthélemy nu een echte held en hij werd er onderscheiden voor zijn bijdrage aan de bescherming van het trans-Alpijnse erfgoed.

Jean Barthélemy, professor emeritus aan de Faculté Polytechnique de Mons (Polytechnische faculteit Bergen), is ook heel bekend in zijn eigen stad waar hij met name de Auberge de jeunesse du Beffroi (de jeugdherberg aan de voet van het belfort) en het nieuwe gerechtshof realiseerde.