GroenLinks


Finland: No deal blijft no deal

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent houdt premier Rutte aan zijn constatering dat er geen deal is en geen deal komt tussen Finland en Griekeland. De premier meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. "No deal blijft no deal," concludeert Ineke van Gent.

Van Gent vindt dat de Kamer wekelijks op de hoogte gehouden moet worden van de tussenstanden in de onderhandelingen en is niet tevreden met aankondigde vertrouwelijke bijpraatsessies.

Geen commissie stiekem

"De commissie voor Financiën moet geen commissie stiekem worden," aldus Van Gent. "Ik wil dat dit in alle openheid gebeurt, dat alle Nederlanders op de hoogte zijn van waar het over gaat."

GroenLinks vindt dat de eurolanden gezamenlijk moeten optrekken om de crisis te boven te komen en niet proberen elk voor hun eigen hachje te gaan.

"De echte Finnen, een Scandinavische variant van de PVV, lijken achter deze deal te zitten. Dit soort binnenlands politiek gedoe ondermijnt de kracht van de euro. Dat moet afgelopen zijn, laten we ons vizier liever richten op het vormgeven van een degelijke monetaire unie met bijbehorende democratische controle," aldus Van Gent.

Visie

In een vorige week aangenomen motie van GroenLinks en D66 wordt het kabinet om een visie gevraagd op het versterken van de politieke samenwerking op Europees niveau, om toekomstige crises te voorkomen.

"GroenLinks voert liever het debat met Rutte wat Nederland vindt van de voorstellen van Merkel en Sarkozy en hoe we in de toekomst zo'n crisis voorkomen, dan nakaarten over schimmige deals, die de eindstreep niet gaan halen. Dit is voor ons ononderhandelbaar."