Gemeente Berkelland


Bestrijding eikenprocessierups in Berkelland

De eikenprocessierups heeft zich inmiddels over heel Berkelland verspreid. De brandharen van de rupsen, die zich in eikenbomen nestelen veroorzaken klachten als huiduitslag, jeuk en luchtwegproblemen. Hierna kunt u lezen hoe in de afgelopen maanden op veel plekken in Berkelland de eikenprocessierups is bestreden.

eikenprocessierupsbestrijding

Speciale spuitmachines bespuiten de eikenbomen

Bestrijdingsmethoden

In Berkelland gebruiken we twee bestrijdingsmethoden.

Bestrijding vooraf door bespuiting

Vanuit een spuitmachine worden de eikenbomen bespoten. De jonge rupsen eten het bespoten blad en gaan dood. Dit gebeurt voordat zij brandharen ontwikkelen. Door speciaal uitgeruste spuitmachines te gebruiken, bereikt het spuitmiddel de bedoelde plaatsen op de bomen.

Bestrijding achteraf door het wegzuigen van de rupsen én de spinselnesten.

De rupsen inclusief nesten met brandharen worden weggezogen met speciale zuigers. Hierbij ontstaat een droog afvalproduct van miljoenen brandhaartjes, dat vervolgens wordt verbrand.

Wat is er in 2011 in Berkelland aan bestrijding gedaan

Van mei tot en met juli is de eikenprocessierups in de gemeente vooraf en achteraf bestreden. In de buitengebieden staan 45.911 inlandse eiken, ongeveer 80% daarvan is vooraf bespoten. Daarnaast zijn ongeveer 500 inlandse eiken binnen de bebouwde kom bespoten. Totaal is er in 2011 367 uur vooraf gespoten. In 2010 was dit ongeveer 305 uur.

Wij kregen in 2011 130 meldingen, in 2010 waren dat er 145. In 2011 is er door het bestrijdingsbedrijf ongeveer 100 uur achteraf bestreden. Het aantal meldingen is minder geworden, misschien omdat we nu meer vooraf bestrijden. Voor 2012 gaan we plekken die dit jaar achteraf zijn bestreden meenemen in de bestrijding vooraf. Dan verwachten we dat de overlast op die plekken volgend jaar minder is. Helaas is dit jaar gebleken dat op sommige plekken waar vooraf bestreden was toch nesten zijn ontstaan.

Gezondheidsklachten door brandharen

De brandharen van de rups zijn de veroorzakers van de overlast. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. In zeldzame gevallen kunnen verschijnselen ontstaan, als braken, duizeligheid en koorts. Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Ook dieren, vooral honden, kunnen last hebben van de brandharen.