Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 augustus 2011

Vragen van de leden Recourt en Marcouch (beiden PvdA) over de beveiliging van joodse instellingen

aan de minister van Veiligheid en Justitie


* Kent u het bericht "Veiligheid kost Joden fortuin" (Het Parool, 5 augustus 2011)?


* Ziet het rijk, naast een verantwoordelijkheid voor de burgers en de lokale overheid, ook voor zichzelf een verantwoordelijkheid voor het beschermen van religieuze instellingen? Zo ja, op welke wijze wordt hier gestalte aan gegeven? Zo nee, waarom niet en tot hoever strekt de verantwoordelijkheid van anderen voordat de rijksoverheid wel verantwoordelijk is?


* Welke criteria worden er gehanteerd om te beoordelen of in het kader van het Stelsel Bewaken en Beveiligen de rijksoverheid een aanvullende verantwoordelijkheid voor het bewaken en beveiligen van personen of objecten heeft?


* Bent u of de NCTB bekend met lokale veiligheidsinformatie van Regionale Discriminatieoverleggen, politie of informatie van de veiligheids- en inlichtingendiensten ten aanzien van de genoemde joodse instellingen? Zo ja, hebt u naar aanleiding van die informatie de afweging gemaakt dat u geen (financiële) verantwoordelijkheid draagt voor het bewaken of beveiligen van die instellingen? Zo nee, waarom niet?


* Maken de NCTB of u een andere afweging van het dreigingsbeeld ten aanzien van genoemde joodse instellingen dan die instellingen zelf? Zo ja, waaruit bestaat dit verschil en hoe verklaart u dit?


* Waarom komt u pas in het najaar 2010 met een inhoudelijke reactie op de aangenomen motie 30950 nr. 29 (8 maart 2011) waarin de regering gevraagd wordt om "in gesprek te gaan met joodse (onderwijs)instellingen en gemeenten teneinde tot een oplossing te komen voor de onevenredig hoge beveiligingskosten van deze instellingen"?


* Zijn er naast de genoemde joodse instellingen nog meer religieuze instellingen die met hoge kosten voor beveiliging te maken hebben? Zo ja, welke instellingen betreft dit en hoe hoog zijn naar uw schatting die kosten?


* Heeft het rijk voor andere religieuze instellingen verantwoordelijkheid genomen ten aanzien van de beveiliging? Zo ja, welke instellingen


Partij van de Arbeid