Technologie Stichting STW

Wetenschap op muziekfestival Lowlands

dinsdag 23 augustus 2011

Muziekfestival Lowlands was afgelopen november in 2 uur (!!) uitverkocht. De bezoekers hadden geen idee welke bands ze konden verwachten â er was nog geen act bekend. Voor veel bezoekers zal het ook een verrassing zijn geweest dat er heuse wetenschap op het festival te zien en te beleven was. In het drijvende paviljoen Llowlab. Thema: hoe werken wetenschap en technologie aan een meer duurzame samenleving. Het initiatief voor Llowlab is twee jaar gelden genomen door Technologiestichting STW, het bedrijf Double2 en festivalorganisator Mojo Concerts. NWO is een van de partners in Llowlab.

Koekjes eten âDaar is dat Llowlab.â âGaaf, ff poepjes eten.â Verstond ik dat goed? De twee bezoekers aan Lowlands 2011 naast me lopen pratend verder. Op weg naar de drie duurzame Llowlab-eilanden binnen Lowlands. Dan herinner ik me weer één van de features van Llowlab: poep = goud, iets met het omzetten van poep naar voedsel. Nieuwsgierig - ik ben hier immers voor een sfeerimpressie - ga ik ze achterna.

De marketing heeft dus zijn werk gedaan. De vormgevers en opbouwers ook: de eilanden liggen er prominent bij. Dat is binnen de enorme tenten, torens en podia van Lowlands al een prestatie op zich.

Energiesparend glas Mijn eerste stop is bij Peer+, een Eindhovens bedrijf dat met een STW Valorisation Grant bezig is energiesparend glas marktrijp te maken. Het glas kan âschakelenâ naar een zonnewerende stand en een zondoorlatende stand, terwijl het intussen zijn eigen energie opwekt. Ik wilde een praatje maken met de standhouder, maar er staan voortdurend jonge mensen bij de stand die willen weten hoe het nou allemaal werkt, zodat ik er niet tussen kom.

Mobieltjes slopen Dan maar naar Fair Phone, een initiatief om âs werelds eerste Fair Phone te maken. Hiertoe brengt men de hele levensduur van een mobiele telefoon in beeld. Aan de stand mogen bezoekers een mobieltje slopen om te zien welke materialen erin verwerkt zijn; materialen die veelal onder barre omstandigheden uit 3e wereldlanden uit de grond worden gehaald. Een vriendelijke dame vertelt meer; ook hier veel bezoekers die geïnteresseerd naar de uitleg luisteren.

Eetbare algen Tenslotte komen we op âFuture Vinex Islandâ bij de poepstand. Er staat een mandje âkoekjes van poepâ om te proeven. Ze maken de koekjes zo: âAls we ons âzwarteâ poepwater naar een algenbioreactor sturen, krijgen we weer zuiver water. En een hoop algen, die je tenslotte weer kunt verwerken tot kunstmest, bioplastic, hondenbrokken en zelfs⦠KOEKJES!â

Zo is dat, al lijken de koekjes qua uiterlijk wel veel op hondenbrokken. Een puntje voor de toekomst misschien? Ze smaken overigens naar de kaakjes van vroeger, met een vaag bijsmaakje. Maar dat kan ook verbeelding zijn. In ieder geval is ook op dit Vinex-eilandje veel toeloop en belangstelling. En na Llowlab is er op de rest van het festivalterrein weer gewoon goeie sfeer, zon en overvloedige muziek.

www.llowlab.nl

Nico Voskamp Technologiestichting STW