D66

dinsdag 23 augustus 2011

Bewaak stabiliteit Euro

Het bewaken van de stabiliteit van de Euro staat voor D66 voorop. Nederland is zeer afhankelijk van Europa. Zeventig procent van onze inkomsten komen uit het buitenland. Ruim tweederde van ons pensioenvermogen van zo'n 800 miljard euro is buiten Nederland geïnvesteerd. Daarom heeft Nederland er veel baat bij dat de Euro overeind blijft.

Het is daarbij cruciaal dat het kabinet eerlijk en helder blijft communiceren. En dat is ook direct mijn voornaamste kritiek geweest van de afgelopen week. Premier Rutte was niet helder over het totale steunbedrag aan Griekenland. Hij had het over een bedrag van 109 miljard euro inclusief de 50 miljard euro die banken bijdragen. Terwijl dit bedrag er nog bij moest worden opgeteld. Tegelijk leunde hij op een `fifty-fifty' balans tussen bijdrage banken en belastingbetaler. Een rekensom die appels met peren vergelijkt. Uit de brief over de rekensom gaf minister De Jager (Financiën) toe dat deze rekensom inderdaad niet klopte. Banken betalen ongeveer dertig procent.

Nieuwe onduidelijkheid ontstond vrijdag over de bilaterale onderpandconstructie tussen Finland en Griekenland. Finland zou alleen meedoen als Griekenland een eiland of zelfs een cash-bedrag apart bewaarde. Premier Rutte maakte het nog onduidelijker door te stellen dat Nederland ook "eilandje" zou moeten krijgen als Finland dat kreeg, maar vond de deal niet gewenst. Een heldere brief van het kabinet maakte gisteren een einde aan de onduidelijkheid. Er is geen deal en het is zeer onwaarschijnlijk dat er een deal komt. Alle landen moeten met de onderpandconstructie instemmen. En het is samen uit, samen thuis.

Het positieve dat uit de debatten van afgelopen week naar voren kwam, is dat een onafhankelijke begrotingsautoriteit voor een meerderheid van de Tweede Kamer een optie lijkt. Een autoriteit die landen aan de regels houdt die zijn opgesteld in het Stabiliteit en Groeipact (SGP). Volgens dit SGP mag de totale staatsschuld niet hoger zijn dan 60% van onze economie en het begrotingstekort mag niet hoger zijn dan 3%.

Veel landen, en niet alleen probleemlanden, hebben zich niet aan deze regels hebben gehouden. Ook de staatsschuld van Nederland is te hoog. Alleen leidde dit niet tot sancties. Terwijl het juist zo belangrijk is deze richtlijnen te handhaven, zodat begrotingen niet uit de pas gaan lopen. Alleen door in heel Europa de overheidsfinanciën op orde te houden en de overheidsschulden terug te brengen, kunnen we er voor zorgen dat Europa weer richting meer stabiel vaarwater gaat. Dit kan echter niet van de één op de andere dag. Daarom is het belangrijk dat we landen de tijd geven om zelf orde op zaken te stellen door te bezuinigen en te hervormen.

Wouter Koolmees