D66

dinsdag 23 augustus 2011

Kabinet pest cultuur-ondernemers: omzet 18% gedaald

De omzet van theaters en schouwburgen is met 18 procent teruggelopen door de verhoging van de BTW op podiumkunsten, die het kabinet per 1 juli dit jaar invoerde. D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham: "Door de belastingverzwaring van dit kabinet loopt de omzet van ondernemers met een vijfde terug. Dat is een grote klap voor de Nederlandse cultuur-ondernemers. Waarom zo snel en zo veel? Hier wordt niemand beter van."

Onevenredig hard en inconsequent

D66 erkent dat op alle sectoren bezuinigd moet worden. Van der Ham: "In tijden van bezuinigingen moet iedereen een bijdrage leveren, dus ook de kunst- en cultuursector. Maar het kabinet treft deze sector onevenredig hard en het beleid is bovendien inconsequent. Zo pleit het kabinet voor meer ondernemerschap, maar verhoogt ze wel de BTW op concert-kaartjes." De VVD voerde campagne met de leus: `Minder overheid is minder belasting'.

Van der Ham heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld:
* 1.
Kunt u bevestigen dat theaters en schouwburgen voor het komende seizoen in de voorverkoop 18% minder omzet hebben behaald dan in de voorgaande jaren?

* 2.
Onderschrijft u de mening van theaters en schouwburgen dat deze daling wordt veroorzaakt door de btw-verhoging op podiumkunsten? Zo nee, wat veroorzaakt volgens u deze sterke omzetdaling?
* 3.
Kunt u aangeven wat de daling van de verkoop van kaarten betekent voor het aanbod van podiumkunsten in de Nederlandse theaters en schouwburgen?

* 4.
Is het volgens u mogelijk dat het aantal aangeboden voorstellingen door de btw-verhoging nog verder daalt dan de inkrimping met 9% waar nu al sprake van is?

* 5.
Wat betekent de geconstateerde omzetdaling voor theaters en schouwburgen voor de ingecalculeerde opbrengsten voor de overheid van de btw-verhoging als we ervan uitgaan dat deze voor het hele jaar geldt?

* 6.
Bent u bereid bij een negatief saldo voor de overheid de maatregel te herzien en de btw-verhoging in 2012 terug te draaien?