Persbericht

Succesvolle eerste helft 2011 Jumbo en Super de Boer Omzetgroei omgebouwde winkels blijvend boven verwachting

Veghel, 23 augustus 2011 - Jumbo Supermarkten heeft een goed eerste halfjaar van 2011 achter de rug. De consumentenomzet onder de Jumbo formule is toegenomen tot ¤ 1.218 miljoen, een stijging van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee behaalde Jumbo aan het einde van het eerste halfjaar een marktaandeel van ruim 7,5%. Waar de autonome omzetgroei in lijn was met de marktgroei, komt deze omzetstijging met name voort uit de ombouw van inmiddels bijna 100 Super de Boer winkels tot Jumbo supermarkten. Wederom bevestigen de hoger dan verwachte omzetten die deze omgebouwde winkels behalen, het succes van de Jumbo formule. De komende maanden zullen nog zo'n 75 Super de Boer winkels tot Jumbo worden omgebouwd.

Algemeen directeur Frits van Eerd: "De omzet is gestegen, de ombouw verloopt succesvol en de integratie ligt op koers: de eerste helft van 2011 is voor Jumbo Supermarkten voorspoedig verlopen. Het is goed om te zien dat de unieke Jumbo formule van de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service, wederom zijn kracht richting onze klanten bewijst."

Naast een omzetstijging kenmerkt Jumbo's eerste halfjaar zich door de synergievoordelen met Super de Boer, een grotere operationele efficiency en een sterke kostenbeheersing. Hierdoor heeft Jumbo de toegenomen margedruk - door stijgende inkoopprijzen en felle prijsconcurrentie - grotendeels weten te compenseren. De financiële resultaten in het eerste halfjaar waren dan ook conform verwachting.

Vrijwel alle Super de Boer vestigingen die dit jaar worden omgebouwd naar de Jumbo formule zijn winkels van zelfstandige ondernemers. Van Eerd: "Hoewel de ombouw en opstart binnen de nieuwe organisatie niet altijd eenvoudig is, hebben wij veel respect voor de wijze waarop onze ondernemers opereren en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere groei en professionalisering van de franchiseoperatie binnen Jumbo."

Ook de winkels die nu nog onder de Super de Boer vlag opereren, hebben in de eerste helft van 2011 goede resultaten laten zien. Autonoom behaalden de Super de Boer winkels in het eerste halfjaar nog altijd een omzet die nagenoeg identiek is aan vorig jaar. De consumentenomzet van Super de Boer bedroeg ¤ 548 miljoen. Een daling van circa 50% ten opzichte van vorig jaar, die echter volledig voor rekening komt van de geplande afbouw van het winkelbestand. Naast de ombouw van bijna 100 winkels naar Jumbo zijn inmiddels 95 winkels overgedragen aan C1000 en een zestal andere marktpartijen.

Ombouw succesvol
In de eerste weken na de ombouw van een Super de Boer winkel naar de Jumbo formule vertonen de winkelomzetten stijgingen die variëren van 50% tot meer dan 100%. De gemiddelde structurele omzetstijging van de winkels die in 2010 en 2011 zijn omgebouwd bedraagt 45%. Deze toename ligt bijna twee keer hoger dan vooraf aangenomen. Frits van Eerd hierover: "Het is geweldig om te zien hoe onze nieuwe collega-ondernemers en medewerkers Jumbo snel weten te omarmen en onze formule elke dag succesvol weten waar te maken."

Naast de ombouw ligt tevens het verdere integratieproces goed op koers. Nadat in juli dit jaar het distributiecentrum in Den Bosch zijn deuren heeft gesloten, is de eindstructuur voor wat betreft logistiek bereikt. Verwachting is dat de verstoringen die zich in de afgelopen periode soms hebben voorgedaan daarmee tot het verleden behoren. De ICT integratie ligt eveneens op schema. Aan het eind van het jaar sluit het hoofdkantoor van Super de Boer. Wanneer begin 2012 de laatste Super de Boer winkels zijn omgebouwd, zijn de overname en integratie voltooid.

De inkoopcombinatie BIJEEN die samen met C1000 is opgezet, ontwikkelt zich volgens verwachting en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige en krachtige inkooppartij in de markt.

Van Eerd over de tweede helft van 2011: "Hoewel de integratie zeker niet vanzelf gaat, kijken we tevreden terug en vol verwachting vooruit. In november openen wij onze 250-ste Jumbo supermarkt. En in de eerste helft van 2012 zal de 300-ste Jumbo winkel worden geopend. De groei en integratie zullen de komende maanden nog veel van de dagelijkse operatie en onze mensen vragen. Maar dankzij hun inzet en betrokkenheid hebben we tot nu toe onze verwachtingen weten te realiseren. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst."

Jumbo Supermarkten
Jumbo Supermarkten is de afgelopen jaren zeer snel uitgebreid. Het familiebedrijf telt inmiddels 227 winkels en is uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde supermarktketens van Nederland.