Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 augustus 2011

Vragen van het lid Van der Veen (PvdA) over het overschatten van besparingen door meer marktwerking

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Is het u bekend dat de Nederlandsche Bank (DNB) door het grotere marktwerkingrisico wil dat zorgverzekeraars per 2012 meer eigen vermogen aanhouden?*
* Klopt het dat de DNB de solvabiliteitseis verhoogt van 9% naar 11%, waardoor de zorgpremie per verzekerde met ongeveer 40 euro zal stijgen?
* Deelt u de verwachting van Zorgverzekeraars Nederland dat zorgverzekeraars een veiligheidsmarge boven de verplichte solvabiliteit zullen aanhouden?
* Klopt het dat de totale buffer van zorgverzekeraars, het 'dode geld' in de zorg, door deze hogere eisen structureel met tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro zal stijgen?
* Hoe kan u in 2015 90 miljoen en structureel 330 miljoen besparing hebben ingeboekt voor het vergroten van de marktwerking via uitbreiding van het B-segment en afschaffing van de ex-post verevening, terwijl het extra marktrisico nu al leidt tot minstens 500 miljoen aan stijgende zorgkosten door de hogere solvabiliteitseisen?
* Heeft u de besparingsopbrengst door de uitbreiding van marktwerking niet overschat mede omdat de extra kosten om het marktrisico af te dekken niet zijn meegerekend?


* Zorgvisie, 'Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis', http://www.zorgvisie.nl/Financien/Zorgpremie-mogelijk-omhoog-vanwege-solvabiliteitseis.htm, 19 augustus 2011

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag