Artsen zonder Grenzen

Crisis Somalië: uitbreiding hulp Artsen zonder Grenzen

24-08-2011

Een ernstig ondervoed kindje in de nieuw geopende voedingskliniek in het centrum van Mogadishu, Somalië. 20 augustus, 2011. © Feisel Omar

De afgelopen weken hebben teams van Artsen zonder Grenzen er hard aan gewerkt om de projecten uit te breiden, ondanks het geweld in de Somalische hoofdstad Mogadishu en andere beperkingen. Het aantal ondervoede kinderen stijgt verder en meer hulp is nodig. Zo hebben onze teams in Mogadishu een voedingskliniek en een cholerabehandelcentrum geopend en bieden mobiele teams medische zorg in en rond Mogadishu, Marere en Guriel.

Bij elkaar 8.135 kinderen behandeld

In totaal heeft Artsen zonder Grenzen in Somalië tot nu toe 8.135 ondervoede kinderen behandeld. 561 van hen waren zo ernstig ondervoed dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuizen om intensieve zorg te krijgen. Deze kinderen werden of worden nog behandeld in speciale voedingscentra.

Uitbreiding Artsen zonder Grenzen projecten in Mogadishu

Een ziek kindje wordt gewogen in de nieuw geopende voedingskliniek in het centrum van Mogadishu, Somalië. 20 augustus, 2011. © Feisel Omar In Mogadishu is zo'n voedingscentrum met een capaciteit van 60 bedden geopend. Op dit moment worden er 50 kinderen verpleegd. Mobiele teams trekken door en rond de stad om mensen te bereiken die er kamp opgeslagen hebben. Sinds 8 augustus zijn ook al meer dan 11.000 kinderen ingeënt tegen mazelen, om het risico op een epidemie te verminderen. Ook een mogelijke uitbraak van cholera wordt nauw opgevolgd. In het centrum van Mogadishu is daarom een behandelcentrum voor mensen die aan cholera lijden opgezet.

Noodhulp in Zuid- en Centraal-Somalië

Buiten de hoofdstad had Artsen zonder Grenzen op 18 augustus 319 kinderen opgenomen in voedingscentra in Marere, Dinsor, Beletweyne, Afgooye, Johwar en Guriel. Mobiele teams hebben in Marere en Guriel ook aan vluchtelingen voedselhulp gegeven. In Galkayo zijn nog eens 192 kinderen opgenomen.

Meer toegang blijft moeilijk

Ondanks deze inspanningen blijft het moeilijk om een goed beeld te krijgen van de voedselcrisis in het zuiden van Somalië. Teams voeren nog steeds besprekingen om meer toegang te krijgen tot bepaalde regio's.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.

Meer informatie over waarom Artsen zonder Grenzen geen lid is van Giro 555


* Meer weten over onze hulp aan de Somalische bevolking, in Somalië en in de vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië
* Wat is ernstige ondervoeding en hoe behandel je kinderen die hieraan lijden? Bekijk ons medisch dossier ondervoeding.