Gemeente Zeist

Gemeente Zeist vernieuwt APV

Per 1 september geldt de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zeist. Op 29 juni 2011 is deze vastgesteld door de gemeenteraad. De vernieuwde APV sluit beter aan op de huidige maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Wat verandert er zoal?

De veranderingen in de nieuwe APV zijn deels van toepassing op bedrijven en deels van toepassing op burgers. De belangrijkste wijzigingen zijn dat:

* de exploitatievergunning voor horeca- en terrasvergunning wordt samengevoegd tot één besluit. Dit vermindert de administratieve lasten voor horecaondernemers

* een aantal kleine evenementen wordt vrijgesteld van vergunningsplicht. Deze vergunningsplicht wordt omgezet in een meldingsplicht met algemene regels

* regels voor onder andere het verstrooien van as, het optreden van straatartiesten of het venten grotendeels vervallen
* een recreatievoertuig 3 aaneengesloten dagen op de openbare weg geparkeerd mag staan in plaats van 7 dagen

Waarom een nieuwe APV?

De oude APV kende veel regels. De overbodige regels zijn geschrapt zodat alleen nog noodzakelijke regels gelden. De vernieuwde APV gaat uit van het vertrouwen dat burgers en bedrijven zelf goed weten hoe te handelen en hoe hun zaken te regelen. Ook was de vorige APV verouderd en moest deze juridisch vernieuwd worden. Naast deregulering heeft op een enkel punt verscherping plaatsgevonden, bijvoorbeeld dat recreatievoertuigen nog maar 3 in plaats van 7 aaneengesloten dagen geparkeerd mogen worden.

Wat is een APV?

Een APV is een gemeentelijke verordening. Er staan regels in waar burgers en bedrijven zich in Zeist aan moeten houden. De APV is een middel om de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu te bevorderen. Overtreding van de regels kan leiden tot een boete.

Inwerkingtreding

De nieuwe APV gaat per 1 september 2011 in. Vanaf 1 oktober gaat de handhaving van de nieuwe regels van start. De komende twee jaar worden de effecten van de nieuwe APV in de praktijk gemeten om te achterhalen of bijstelling van de regels nodig is.