Nationaal Epilepsie Fonds geeft chirurgieonderzoek impuls

Persbericht van Nationaal Epilepsie Fonds

Het Nationaal Epilepsie Fonds gaat vanaf volgend jaar vier veelbelovende epilepsieonderzoeken subsidiëren. Drie van de vier onderzoeken richten zich op epilepsiechirurgie. Het Nationaal Epilepsie Fonds stimuleert onderzoek gericht op hersenchirurgie omdat in de toekomst mogelijk meer mensen met epilepsie dankzij een operatie aanvalsvrij kunnen worden.

Nog steeds houden drie van de tien mensen met epilepsie ook met medicijnen last van aanvallen. De zoektocht naar andere behandelmogelijkheden blijft dus belangrijk. Steeds vaker is hersenchirurgie een optie. Maar aan deze risicovolle operaties moet uiteraard gedegen onderzoek vooraf gaan.

De ontwikkeling van epilepsiechirurgie heeft prioriteit vindt het Nationaal Epilepsie Fonds. Hersenoperaties zijn zeer ingrijpend maar ze geven wel degelijk een goede kans van slagen. Dankzij een zeer zorgvuldig traject wordt een groot deel van de geopereerden aanvalsvrij. Daarom investeert het fonds vanaf volgend jaar met zes ton in wetenschappelijk onderzoek naar epilepsiechirurgie. Hopelijk brengt dit onderzoek een operatie met minder of geen aanvallen als resultaat voor meer mensen binnen bereik.

Drie onderzoeken die zich richten op epilepsiechirurgie gaan in 2012 van start. Een project heeft als doel een nauwkeurige vorm van diagnostiek. Als onderzoek voorafgaand aan de operatie verfijnd wordt, kan wellicht een grotere groep mensen voor epilepsiechirurgie in aanmerking komen. Een ander onderzoek gaat over de relatie tussen bepaalde uitingen van epileptische activiteit in de hersenen en het al dan niet slagen van epilepsieoperaties. Een derde onderzoek start en de resultaten van deze studie leiden hopelijk tot een snellere operatieve behandeling bij kinderen met neocorticale epilepsie.

Het Nationaal Epilepsie Fonds subsidieert jaarlijks een aantal wetenschappelijke onderzoeken. De toekenning van deze subsidies wordt iedere zomer bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie over de vier gesubsidieerde onderzoeksprojecten op
www.epilepsiefonds.nl/subsidie2012.

Links:
http://www.epilepsiefonds.nl



Razende Robot Reporter