Nederlandse Vereniging van Journalisten

"Verzamelen privégegevens door PVV in strijd met de wet"

woensdag 24 augustus 2011 | De Partij voor de Vrijheid moet stoppen met het verzamelen van privégegevens van journalisten om deze daarna aan politie ter beschikking te stellen. Dit schrijft de NVJ in een brief aan de PVV. Aanleiding om een reactie naar de partij te sturen is de berichtgeving dat journalisten worden verplicht om hun burgerservicenummer (BSN) te verstrekken om een persconferentie van de PVV bij te mogen wonen.

De NVJ vindt dat ten onrechte gebruik wordt gemaakt van privégegevens als het BSN-nummer. Dit is in strijd met de wet dat andere instanties dan de overheid deze gegevens vragen, tenzij dit vooraf is geregeld. Journalisten kunnen zich uitstekend legitimeren met hun perskaart, aldus de NVJ.

De NVJ maakt zich zorgen over het recht op vrije nieuwsgaring van journalisten. In een vrije samenleving hoort een journalist zijn vak in volle vrijheid te kunnen uitoefenen, zo schrijft de NVJ in haar brief. De PVV stelt daar grenzen aan als de partij weigert journalisten toe te laten die geen BSN-nummer opgeven.

De PVV is wettelijk verplicht is om voor het verzamelen van privégegevens een melding te doen op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Tot op heden is dit niet gedaan, aldus de NVJ. De vereniging adviseert journalisten zeer terughoudend te zijn met het verstrekken van privégegevens.