Nederlandse Zorgautoriteit


Onderhoud zorgzwaartepakketten naar NZa

24-08-2011

Het reguliere onderhoud van de zorgzwaartepakketten, de intramurale bekostigingssystematiek in de AWBZ, is overgedragen van het ministerie van VWS naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De zorgzwaartebekostiging is volledig ingevoerd per 1 januari 2010. De ontwikkeling, implementatie en onderhoud van dit nieuwe systeem vielen daarbij onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Nu de implementatie voorbij is, zal de Nederlandse Zorgautoriteit het reguliere onderhoud op zich nemen. De doelstellingen van het ZZP-systeem als methode om de zorg te beschrijven en bekostigen passen goed bij de taken van de NZa op het gebied van prestatie- en tariefregulering.

Het onderhoud van de zorgzwaartebekostiging is een continu kwaliteitsproces waarin gewerkt wordt aan de verbetering van de ZZP's. Bijvoorbeeld het wijzigen van de samenstelling van cliƫntengroepen of aanpassingen van de inhoud van een zorgzwaartepakket aan de beperkingen en behoeften van een specifieke doelgroep.

Het ministerie van VWS blijft verantwoordelijk als de systematiek zelf gewijzigd moet worden. Binnenkort publiceert de NZa een visiedocument met daarin de werkwijze van het onderhoud en de rol van de verschillende partijen daarbij.