Langstudeerboete zorgt voor afname

Eenderde minder deeltijd studenten

HILVERSUM - Het aantal vooraanmeldingen voor een master of bachelor deeltijdopleiding aan de universiteiten ligt 30 procent lager dan vorig jaar. Dat zegt Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vanavond in het tv-programma EenVandaag. Ook het HBO ziet een afname in het aantal deeltijdstudenten, met zo'n tien procent. De oorzaak van de daling wordt gelegd bij de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs. De door hem voorgestelde langstudeerboete lijkt de animo voor een deeltijdstudie nu al te verminderen.

De langstudeerboete gaat volgend jaar in voor alle studenten aan het HBO en de universiteit. Dit houdt in dat elke student die langer dan een jaar extra doet over zijn studie een boete van 3000 euro per jaar moet gaan betalen. Ook deeltijdstudenten die geen studiefinanciering krijgen. En dat is funest voor de deeltijdstudenten zegt Sijbolt Noorda: "Dit staat haaks op het beleid van de kenniseconomie (...) dit is precies de omgekeerde wereld.”

Ook de HBO-Raad verzet zich tegen de maatregelen die vooral de deeltijdstudent treffen. Voorzitter Guusje ter Horst: "Het treft vooral die mensen die naast hun studie ook werken (...) Het kabinet wil hoger opgeleiden, maar frustreert mensen om dat te doen.”

De studentenbonden ISO en LSVb zijn eveneens fel gekant tegen het beleid van staatssecretaris Zijlstra en zullen de Staat binnenkort voor de rechter dagen.

NOOT VOOR DE REDACTIE,