Plant Research International


Samenwerking Wageningen UR en CAH Dronten voor opleiding van âduurzame melkveehoudersâ


24 aug 2011

Wageningen UR(University & Research centre) en CAH Dronten gaan op Kennis Transfer Centrum (KTC) De Marke intensief samenwerken bij de opleiding van HBO-studenten tot professionals in de melkveehouderij. Die samenwerking wordt dinsdag 30 augustus bezegeld met de ondertekening van een convenant op melkveeproefbedrijf KTC De Marke. De samenwerking is een pilot geïnitieerd vanuit het Europese DAIRYMAN-project.

Door de intensieve samenwerking van onderzoek en onderwijs komt actuele kennis uit het onderzoek van Wageningen UR beter en sneller terecht bij de praktijk. De studenten van nu zijn immers de ondernemers van morgen. Het is de bedoeling dat KTC De Marke in het DAIRYMAN-project ook met andere scholen dergelijke samenwerkingsverbanden aangaat.

Dankzij de intensieve samenwerking biedt de CAH Dronten studenten een uitdagende opleiding melkveehouderij met nieuwe en betere mogelijkheden. Zo zullen studenten deelnemen aan wetenschappelijke onderzoeken, leren werken met hulpmiddelen die melkveehouders helpen hun bedrijfsvoering te verbeteren en bezoeken brengen aan KTCâs in het buitenland. Zij worden hiermee optimaal voorbereid op een carrière in de melkveehouderij van de toekomst.

De inbreng van De Marke wordt per leerjaar aangepast aan het niveau van de student. Het eerste jaar maken studenten kennis met mineralenbeheer als belangrijk onderdeel van duurzame melkveehouderij. Het lesmateriaal is gebaseerd op de ervaringen van KTC De Marke en voorloperbedrijven. In het tweede jaar gaat het om de verdieping in mineralenbeheer en het gebruik van hulpmiddelen. Daarbij hoort ook een internationale oriëntatie, in te vullen met een reis naar een van de Europese regioâs van DAIRYMAN. Ze zullen daar niet alleen spreken met de lokale onderzoekers en bedrijfsleiders, maar ook collega-studenten ontmoeten om samen te spreken over een duurzame bedrijfsvoering.

Wageningen UR werkt samen met 11 andere Europese organisaties in het DAIRYMAN-project aan het ecologisch en economisch duurzamer maken van de melkveehouderij in noordwest Europa. KTC De Marke, melkveeproefbedrijf van Wageningen UR, is in DAIRYMAN het Nederlandse centrum voor kennisoverdracht daarover. De nauwere samenwerking van Wageningen UR en de CAH Dronten is een invulling van die kennisoverdracht.