Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen over de registratie van prostituees Zandpad

Voorzitter,

Deze week berichtte RTV Utrecht over de registratie van prostituees in Utrecht. Voor de fracties van de ChristenUnie en GroenLinks leidt dat tot een aantal vragen en zorgen. Er rijzen nu twijfels of de registratie op dit moment goed verloopt. De aanpak van mensenhandel vraagt juist van de gemeente dat ze zich aan de wet houdt en zich tot het uiterste inspant om de maatregelen op een goede manier in te voeren.

1. Welk deel van de vrouwen heeft zich op dit moment laten registreren en welk percentage verwacht u dat op 1 oktober nog actief kan zijn op het Zandpad?
2. Wat doet u met het gegeven dat veel vrouwen zich (nog) niet hebben laten registreren?
3. Is er voldoende gekwalificeerde capaciteit beschikbaar voor registratie, zodat op 1 oktober inderdaad met recht gehandhaafd kan worden?
4. Is er momenteel voldoende capaciteit beschikbaar ook bij de politie om vermoedens van mensenhandel een vervolg van opsporing en hulpverlening te geven? Welke maatregelen neemt het college om een waterbedeffect van illegale prostitutie in de stad te voorkomen?

De wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening zouden op 1 november 2010 ingaan en dat op hetzelfde moment zou worden gestart met de registratie van de prostituees. Nu lijkt het dat pas in het voorjaar van 2011 met de registratie is begonnen.

5. Klopt dit en heeft deze vertraging gevolgen? Waarom is de raad hierover niet eerder geïnformeerd?
6. Waarom is uiteindelijk niet gekozen voor een registratieplek in de omgeving van het Zandpad?

In het nieuwsitem wordt vermeld dat de gemeente adviezen heeft gegeven die volgens de Kamer van Koophandel als economisch delict kunnen worden aangemerkt. De overheid moet betrouwbaar zijn. Het is dan wonderlijk om te horen dat juist de gemeente adviseert om niet conform de regels te handelen.

7. Hoe beoordeelt het college de gang van zaken?
8. Bestond de eis om ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel al? Zo ja, wat is er in voorgaande jaren geadviseerd? Zo nee, waarom is deze eis nu toegevoegd?


---- --