Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje bezoekt buurtkunstprojecten van Stichting Catharijn

RVD, 26 augustus 2011, nr. 202

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje bezocht vrijdagochtend 26 augustus 2011 het initiatief Kunst in de Buurt van Stichting Catharijn in Wessem (Limburg). Kunst in de Buurt richt zich op samenwerking tussen kinderen in buurten waar men weinig of niet met kunst bezig is. Door een gezamenlijke aanpak van kinderen, ouders, kunstenaars en vrijwilligers, wordt de buurt verrijkt met een kunstwerk of een voorstelling. Het initiatief krijgt ondersteuning van het Oranje Fonds Groeiprogramma.

De Prins van Oranje sprak in Wessem met de initiatiefnemers, enkele bestuursleden en partners over de methode en de toekomstplannen van Kunst in de Buurt. Aansluitend bezocht de Prins De Bus, een project van Kunst in de Buurt. Op de buitenkant van een bus hebben jongeren kunstwerken gemaakt. De Prins heeft de kunstwerken bekeken en gesproken met de jongeren over hun bijdragen en ervaringen.

Tot slot bezocht de Prins basisschool St. Medardus. Daar legden kinderen de laatste hand aan schilderijen die zij maakten naar aanleiding van jeugdverhalen van ouderen. De Prins van Oranje sprak met kinderen en ouderen over hun ervaringen. De schilderijen van de kinderen worden vanaf 2012 in een nieuwe Kunstuitleen ondergebracht waar zij geruild kunnen worden voor professionele kunstwerken. Hierdoor ontstaat een wisselende expositie.

De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds Groeiprogramma coacht lokale sociale initiatieven om deze uit te laten groeien tot succesvolle methoden in Nederland.

Noot voor redacties (