D66

vrijdag 26 augustus 2011

D66 verheugd over steun PvdA voor democratische kabinetsformatie

D66-Kamerlid Gerard Schouw is verheugd met de steun van de PvdA voor het voorstel van D66 om de rol van het staatshoofd bij kabinetsformatie in te perken. Gerard Schouw en zijn collega-Kamerlid Boris van der Ham dienden afgelopen voorjaar een voorstel in om de benoeming van kabinetsformateurs in handen van de Tweede Kamer te leggen. De sociaal-liberalen verwelkomen de woorden van de PvdA commissievoorzitter Joop van den Berg dat de rol van de Tweede Kamer in de kabinetsformatie "beslissend" moet zijn. "Wij hopen dat de PvdA deze koers vasthoudt en dat de PvdA-fractie het advies van haar commissie overneemt. D66 rekent in ieder geval op steun voor ons initiatiefvoorstel", aldus Schouw.

Niet meer achter gesloten deuren

De eenvoudige aanpassing in het Reglement van de Orde van de Tweede Kamer vergroot de transparantie en legitimiteit in het formatieproces. Van der Ham: "Op deze manier ligt het primaat bij de formatie van een nieuw kabinet waar deze hoort te liggen, in het gekozen parlement. Fractievoorzitters leggen over hun beslissingen verantwoordelijkheid af in de Kamer. Wat nu achter de gesloten deuren van het paleis gebeurt, kan voortaan plaats vinden in de publieke arena, zichtbaar voor iedereen."

Monarchie van de 21e eeuw

Schouw is blij dat de PvdA nu eindelijk duidelijk maakt wat haar ideeën voor de toekomst van het koningschap zijn. "Nu zich in het parlement een duidelijke meerderheid aftekent voor modernisering van het koningschap is het zaak dat die partijen elkaar vinden in een gezamenlijk plan. Ik reken op een constructieve opstelling van eenieder zodat we echt werk kunnen maken van een monarchie voor de 21e eeuw."