Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Ook eigen merk De Hypotheker zonder onnodig strenge bankregels beschikbaar Door besluit BNP Paribas om de NHG regels weer te hanteren

Rotterdam, 26 augustus - BNP Paribas gaat als enige bank de NHG-regels weer hanteren, zo is vandaag bekend geworden. Daarmee wijkt de bank af van wat andere banken op dit moment doen. Die hanteren per 1 augustus de veel strengere eigen GHF regels (Gedragscode Hypothecaire Financieringen). De Hypotheker, de grootste adviesketen in ons land, is heel blij met dit bericht. De adviesketen heeft eigen hypotheken waarbij BNP Paribas de geldverstrekker is. Paul van der Meijs, directievoorzitter De Hypotheker: ''Starters die de financiering van hun nieuwe woning op dit moment niet rond krijgen, kunnen door het besluit van BNP Paribas bij ons terecht. Dat geldt vooral voor starters die hun verbouwingskosten willen meefinancieren."

Vele marktpartijen waaronder Vereniging Eigen Huis, de makelaarsorganisaties en de Organisatie van Financiële Dienstverleners (waarin alle belangrijke hypotheekadviesketens zoals De Hypotheker zijn vertegenwoordigd), lieten eerder deze week al weten dat de banken sinds 1 augustus onnodig de strengere eigen norm hanteren met het gevolg dat met name starters weer de dupe zijn. De positieve prikkel van het verlagen van de overdrachtsbelasting wordt daardoor flink teniet gedaan. Minister De Jager gaf daarop ook aan dat de banken van hem de ruimere NHG normen aan mogen houden bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie. Van der Meijs: "Met De NHG norm kan de consument verantwoord en veilig lenen. Doordat wij een aantal hypotheken hebben waarbij nu de NHG norm weer wordt gebruikt, kunnen we starters een extra steun in de rug geven. Ze hebben dat nodig om de vruchten te plukken van de verlaging van de overdrachtsbelasting. Bij een huis van 250.000 euro kun je met NHG norm bijvoorbe eld een verbouwing van 30.000 euro meefinancieren, bij de rest van de banken zul je zelf 20.000 euro bij moeten leggen."


- EINDE PERSBERICHT -