Gemeente Zoetermeer

Vleermuizentocht door Buytenpark

informatiebord bij Buytenpark
Inwoners van Zoetermeer kunnen zaterdag 27 augustus op vleermuizentocht door het Buytenpark. De wandeling start om 20.30 uur bij de ingang van klimcentrum Ayers Rock aan de Buytenparklaan 14. Deskundigen, waaronder Aad van der Linden van het IVN Zoetermeer, gaan op zoek. Met zogenaamde batdetectors proberen zij verschillende vleermuissoorten te horen en te onderscheiden. In het Buytenpark leven zeker vijf verschillende soorten, waaronder de gewone dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de meervleermuis.

Om aandacht te vragen voor het lot van de vleermuizen, is 2011 uitgeroepen tot het Jaar van de Vleermuizen. In heel Europa vinden diverse activiteiten plaats, waaronder de Nacht van de Vleermuis op 27 augustus. De vleermuizentocht in Zoetermeer maakt hiervan onderdeel uit. Minstens de helft van de in Nederland voorkomende soorten vleermuizen gebruiken gebouwen, die door de mens gemaakt zijn als verblijfplaats. Dat kunnen gewone huizen zijn en ook kerken of forten. Door renovaties, isolatie of sloop verdwijnen de laatste tijd steeds meer plekken waar vleermuizen kunnen huizen. Ook in de huidige bouwstijl is weinig ruimte voor vleermuizen.

Beschermen
De gemeente Zoetermeer heeft veel onderzoek laten doen naar de vleermuizen in de stad, om hen nog gerichter te beschermen. Dit draagt bij aan een duurzaam Zoetermeer, een stad vol leven.