Waterschap Dommel

augustus

Sanering Essche Stroom start 29 augustus

Publicatiedatum : 26 augustus 2011

Op 29 augustus aanstaande start Waterschap De Dommel met de waterbodemsanering van de Essche Stroom. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Kurstjens B.V. In het totaal wordt er 10 kilometer beek gesaneerd, tussen landgoed Nemerlaer en het uitstroompunt in de Dommel. Het traject ter hoogte van de kern Esch is als eerste aan de beurt.

Historische verontreiniging

De Essche Stroom is vanaf de industriële revolutie tot eind jaren zestig verontreinigd geraakt met chroom door de textiel- en leerfabrieken in Oisterwijk en Tilburg. De verontreiniging heeft zich in het slib van de waterbodem opgehoopt en moet worden verwijderd. Het gaat hierbij om 46.000 kuub vervuild slib. Door het baggeren van het slib wordt het water gereinigd en kan de natuurlijke situatie zich herstellen.

Werkwijze

Het verontreinigde slib in de Essche Stroom is door de jaren heen, op een natuurlijke wijze, afgedekt met een schone laag zand. Met een snijkopzuiger, bevestigd aan een boot, wordt eerst deze zandlaag afgezogen. Dit schone zand wordt direct weer op een andere plek teruggebracht in de beek. Vervolgens zuigen we de verontreinigde sliblaag af. Dit slib wordt verpompt naar een verwerkingsinstallatie op de oever. Hier wordt het slib ontwaterd en afgevoerd naar een erkend slibverwerker.

Beveiligd toezicht

Een voorbereidend explosievenonderzoek wijst uit dat er in bepaalde trajecten van de Essche Stroom mogelijk explosieven, zoals granaten of munitie uit de Tweede Wereldoorlog, zijn achter gebleven of gedumpt. Het baggeren van deze trajecten gebeurt onder beveiligd toezicht.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden heeft de aannemer in februari dit jaar uitgevoerd. Na een tussenpauze, van maart tot en met augustus in verband met de flora- en faunawetgeving, kan het baggeren nu van start gaan. Naar verwachting is de Essche Stroom eind februari 2012 gesaneerd.

Financiering

Voor dit project levert de provincie Noord-Brabant een financiële bijdrage vanuit het budget Doeluitkering Bodem.