De Vlinderstichting

29 augustus 2011

Hulp gezocht bij kweken nachtvlinders

Onderzoek naar de effecten van licht op nachtvlinders. Foto: Dick Groenendijk
Samen met De Vlinderstichting proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit meer inzicht te krijgen in de effecten van nachtelijke verlichting op nachtvlinders. Voor dit onderzoek zijn grote aantallen rupsen van verschillende soorten nachtvlinders nodig. We proberen deze rupsen zelf te kweken, maar alle hulp is welkom.

Nachtvlinders worden aangetrokken door licht. Handig voor het inventariseren, maar in het dichtbevolkte Nederland branden 's nachts heel veel lampen. Door straatverlichting, verlichting van gebouwen, sportvelden en tuinen zijn er nog maar weinig plekken waar het nog écht donker is. De continue aanwezigheid van licht kan voor nachtvlinders negatieve gevolgen hebben, maar hier is nog vrijwel niets over bekend. Samen met De Vlinderstichting proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit meer inzicht te krijgen in de effecten van nachtelijke verlichting op nachtvlinders. Wat is de invloed van kunstlicht op nachtvlinderpopulaties? En als er veranderingen in populaties zijn, wat zijn dan de effecten op de vegetatie?

Experiment
Om dit type vragen te beantwoorden is een experiment gestart waarin een groot aantal bakken zijn ingeplant met een graslandvegetatie. Boven deze plots worden grote kooien geplaatst, en het is de bedoeling om in deze kooien rupsen van verschillende soorten nachtvlinders uit te zetten. Vervolgens worden er verschillende lampen in de kooien opgehangen, en zullen de nachtvlinderpopulaties enkele jaren lang worden gevolgd. Ook de vegetatiesamenstelling wordt jaarlijks gemeten. Zodoende hopen de onderzoekers een goed beeld te krijgen van de effecten van kunstlicht op nachtvlinderpopulaties, en de gevolgen hiervan voor de vegetatie. Bovendien zal uit dit experiment blijken welk lamptype het meest nachtvlinder-vriendelijk is.

Hulp gevraagd

Haarbos. Foto: Gert Gelmers.
Voor dit experiment zijn grote aantallen rupsen van verschillende soorten nachtvlinders nodig. We proberen deze rupsen zelf te kweken, maar alle hulp is welkom. Om aan deze grote aantallen rupsen te komen kunnen we uw hulp dus goed gebruiken. Bent u enthousiast nachtvlinderaar of nachtvlinderkweker, en heeft u zin om een bijdrage te leveren aan dit onderzoek? Dan zou u ons een plezier doen als u probeert rupsen te kweken van de volgende soorten: Zwarte c-uil (Xestia c-nigrum)
Haarbos (Ochropleura plecta)
Puta-uil (Agrotis puta)
Spurrie-uil (Hadula trifolii)
Groene weide-uil (Calamia tridens)
Bleke grasuil (Mythimna pallens)
Gewone gras-uil (Luperina testacea)
Donkere marmeruil (Protodeltote pyrarga)

Als u mee wilt helpen en rupsen heeft dan kunt u dit laten weten aan Koert van Geffen of Dick Groenendijk. U ontvangt dan meer praktische informatie over het kweken en versturen van de rupsen. Eventuele onkosten worden uiteraard vergoed. Ook voor tips om deze soorten succesvol te kweken houden we ons aanbevolen.